Gymnázium, Trutnov, Jiráskovo náměstí 325 se sídlem Jiráskovo náměstí 325, 541 01 Trutnov

Jak jsme poznávali Würzburg

Krátce po zahájení školního roku završilo 18 studentů maturitního ročníku spolu s pedagogickým doprovodem první studentskou výměnu Gymnázia Trutnov s Wirsberg-Gymnasium Würzburg poznávací cestou do oblasti německých Franků.

Naše cesta započala v neděli ráno, když jsme se autobusem vypravili směr Würzburg. Cesta nám velmi rychle utekla, a to i díky zastávce v Norimberku, kde jsme si prošli historickou část města a areál, který byl dříve využíván ke stranickým sjezdům NSDAP. Po našem příjezdu do Würzburgu jsme se ubytovali a následně jsme se vydali na večerní prohlídku města.

Druhý den nás po vydatné snídani dovedla paní Karen Flöter, organizátorka našeho výměnného pobytu, na Wirsberg-Gymnasium. Zde nás přivítala zástupkyně ředitele společně s německými studenty, kteří nás následně provedli po škole. Dalšího přivítání jsme se dočkali na historické radnici od místostarostky města Würzburg, které je od roku 2008 partnerským městem Trutnova. Poté jsme měli rozchod, během kterého jsme si prohlédli historické centrum s dómem, Mariánskou kapli a den jsme zakončili výšlapem na pevnost Marienberg. Večer jsme navštívili typickou bavorskou zahrádku „Goldene Gans“.

V úterý jsme zamířili do Roentgenova muzea a pak do biskupské Rezidence. Odpoledne jsme si zpříjemnili plavbou lodí po Mohanu do nedalekého Veitshöchheimu, letního sídla würzburských biskupů. Za tento zážitek děkujeme městu Würzburg, které plavbu zafinancovalo. Navečer se ti nejstatečnější z nás vydali okusit zdejší lezeckou stěnu.

Předposlední den našeho pobytu nás čekal celodenní výlet do Rothenburgu ob der Tauber, nádherného středověkého města. Nejvíce nás zaujaly hradby, kostel svatého Jakoba a výhled z věže radnice na celé město. Po návratu nás čekala beseda s německými studenty, jejich rodiči a zástupci školy. Připomněli jsme si německou návštěvu v Čechách, ochutnali zdejší speciality a rozloučili se. Jednalo se totiž o naše poslední společné chvíle.

Než jsme definitivně opustili Německo, zastavili jsme se ještě v Bamberku, prohlédli si zdejší památky, zejména slavný bamberský dóm, a vyrazili směr Trutnov.

Celý pobyt jsme si moc užili, měli jsme spoustu nových zážitků a těšíme se na nějaké další, např. při vernisáži výstavy fotografií z naší cesty v úterý 31. 10. v 16 hodin v galerii Dračí ulička v naší škole.

Speciální poděkování patří Česko-německému fondu budoucnosti a městu Trutnov za finanční podporu akce.

text: Gabriel Záruba, Jan Lazák a Petra Tichá, fota: účastníci výměny


GALERIE


UČITELÉ PŘEDMĚTU NĚMECKÝ JAZYK


Mgr. Eva Hejnová
Mgr. Zuzana Mládková
Mgr. Petra Rozehnalová
Mgr. Petra Tichá
Mgr. Markéta Řezníčková