Gymnázium, Trutnov, Jiráskovo náměstí 325 se sídlem Jiráskovo náměstí 325, 541 01 Trutnov

Naši studenti na letní škole Ceitec

Antonín a Ondřej z 8. X vyjeli na špičkovou letní školu do Brna.

ÚVOD:

V srpnu, zatímco se ostatní opalovali u moře, šplhali po skalách nebo se váleli na gauči u telky, jsme se my zúčastnili letní školy na CEITECu v Brně. Sjeli se tam studenti středních škol z celé republiky a podstatné procento účastníků bylo i od našich sousedů ze Slovenska. Cílem projektu bylo hlavně podívat se na Brno zblízka, poznat město jako takové, ale i místní technologické firmy, jako Thermo Fisher Scientific (výrobce elektronových mikroskopů), a univerzitu VUT. Dále jsme měli zjistit, jaké to vlastně je pracovat jako vědec, jak při každodenních úkonech, tak při stresu plných hodinách před prezentací na konferenci.

TONDA:

Témat bylo k výběru několik a každé bylo zajímavější než to předchozí. Nakonec jsem si vybral výrobu nanoelektronových součástek. Strávil jsem tak dva dny ve skafandru, který by mi mohli závidět i kolegové z NASA. Pod jasně žlutým umělým světlem jsme pak společně se svými dvěma spolupracovníky a dvěma lektory začali s výrobou tranzistoru. Postupně jsme se z extrémně čistého křemíku dostali leptáním, pokrýváním ochrannými vrstvami až ke vzorku vhodnému pro elektronové mikroskopování. S pomocí mikroskopu jsme vzorky nejen zkoumali, ale i "vygravírovali" tvar elektronové součástky, který měl být vyplněn jiným materiálem.


Když jsme byli hotovi v laboratoři, kde výzkumníci, kvůli enormní čistotě, zahaleni do hábitů od pat až po uši, mohli jsme opustit lidově takzvaný Bubákov. Jako správní vědci jsme připravili několik vzorků, každý s trochu jiným postupem výroby. Nyní již jen zbývalo zjistit, která z metod byla nejúčinnější. Měřili

jsme, který ze vzorků má nejmenší odpor, a k večeru jsme si ještě vyzkoušeli, jak se ovládá transmisní elektronový mikroskop, s nímž jsme zkoumali nanostruktury na našich vzorcích a rozdíly mezi způsoby přípravy. Nakonec jsme celou práci poskládali do několikaminutové prezentace a celý proces rychle vysvětlili odborné porotě.

Třetí den projektu jsme však měli ještě možnost vybrat si další téma k rychlému nahlédnutí. Povedlo se mi dostat k identifikaci atomů na povrchu pomocí rozptylu iontů. Projekt vedla bývalá absolventka našeho gymnázia, Elen Vaníčková, přes kterou jsme se vlastně k letní škole dostali. I s časem utíkajícím rychleji než Pendolino jsme si osahali vše, co laboratoř nabídla.


ONDRA:

Při výběru tématu, na které bych se přihlásil, mě hned přilákal nadpis: Síla ve vrstvách: svět 3D tisku a analýzy materiálů. Nebylo o čem přemýšlet; pro kluka s 3D tiskárnou na stole prostě sen. Během trvání letní školy jsem spolu se skvělým kolegou a naší přívětivou a ochotnou lektorkou tiskl a tiskl vzorky z různých materiálů a při různých tiskových nastaveních. Krásné na celé letní škole bylo i to, že nám byl umožněn přístup do špičkových laboratoří a též nám byly svěřeny přístroje, často za stovky tisíc. Z výsledků dynamicko-mechanické analýzy a tahové zkoušky jsme sestavili prezentaci a nastínili možnosti optimálního použití 3D tisku.


Celou letní školu vnímám jako životní zážitek; nikdy jsem se nesetkal s takovou spoustou velmi inteligentních lidí ve stejném věku, se kterými se člověk nemusel cítit jako mimoň, pokud se začal bavit o fyzice. Tato zkušenost mě nesmírně obohatila jak lidsky, tak intelektuálně, přičemž jsem získal nové kamarády, kontakty a poznal více lidí na stejné vlně. CEITEC se pro mě po ukončení letní školy stal místem, na které budu navždy vzpomínat jako na místo, které mi dodalo odvahu a inspiraci do mé budoucí kariéry, a stal se místem, kam se rád vrátím. 

ZÁVĚR:

Je nám jasné, že ne každý plánuje v budoucnosti pracovat jako vědec v laboratoři, a ještě méně z vás chce zavítat do Brna. Věřte nám však jedno: vyjet na CEITEC se vyplatí i tak. Kolektiv mladých perspektivních lidí ze všech koutů Česka i Slovenska přinese skvělé zážitky i mimo laboratoře. A přestože se někteří nevidí v budoucnosti s pláštěm a zkumavkou vědce, tak z nabytých zkušeností, skvělých vzpomínek a nových znalostí i dovedností budete čerpat ještě dlouhá léta.

PS: Pokud se chcete dozvědět více, tak ve středu 18. září 2024 ve 14 hod v učebně 301 budeme o letní škole besedovat.


UČITELÉ PŘEDMĚTU FYZIKA


Ivana Červená
Ing. Ondřej Lev, Ph.D.
PaedDr. Libor Turek
Mgr. Jiří Zákoucký
Mgr. Ing. Miluše Matějcová