Gymnázium, Trutnov, Jiráskovo náměstí 325 se sídlem Jiráskovo náměstí 325, 541 01 Trutnov

Jaké byly Fyzikální líhně 1 a 2?

Fotografie, video, ohlasy.

V roce 2022 odstartoval projekt Fyzikální líheň, jehož cílem je představit fyziku v jiném světle, než ji známe z vyučovacích hodin. Fyzika je dobrodružství poznávání přírody, vesmíru a tak vůbec. Důležitým cílem Líhně je také možnost setkávat se s lidmi, kteří mají o fyziku hlubší zájem, nebo se jí dokonce živí.
V rámci obou úvodních projektů jsme se zúčastnili 7 seminářů, se kterými nám pomáhali jako lektoři i naši absolventi: Marek Cerman, Filip Holý, Jan Kasper, Michal Minařík a Jakub Rypan. Moc jim, stejně jako přednášejícím, za jejich čas a ochotu děkujeme.


Zkušení lektoři zasvěcují účastníky Líhně do umění práce s osciloskopem.

 

Důležitou součástí projektu byly zvané přednášky. Z Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské nám přijel o stavbě tokamaku Iter přednášet doc. Jan Mlynář.

 

 

Dalšími přednášejícími byli naši velmi úspěšní absolventi: Ondřej Havelka (nanočástice), Jonáš Tuček (optimalizace), Jan Jíša (elektronová mikroskopie).

 

Ondra Havelka patří přes svůj velmi mladý věk ke světové špičce ve výzkumu laserové syntézy nanočástic.

 

Vyvrcholením Fyzikální líhně jsou exkurze. Ta první zamířila na Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou, kde jsme navštívili katedru dozimetrie a školní jaderný reaktor VR1 Vrabec. V prosinci 2022 jsme zajeli do hradeckého planetária.

 

V průběhu exkurze je důležité dodržovat zásady ochrany před ionizujícím zářením.

 

 

Účastníci exkurze hledí do útrob Vrabce.



Aktivní zóna školního jaderného reaktoru.

A co si o projektu Fyzikální líheň myslí samotní účastníci?

"Mě líheň moc bavila. Pokaždé jsem se dozvěděl něco nového, co se na střední neučí tak podrobně. Bylo celkem náročné ještě nad něčím přemýšlet v pátek po škole, ale vždy to stálo za to."  Tomáš Březina, 1. ročník FJFI ČVUT, Praha.

 

"Líheň se mi velmi líbila. Měl jsem možnost dozvědět se o fyzikálních tématech, ke kterým se na hodinách běžné výuky nedostaneme, nebo je jen okrajově zmíníme. Všechny přednášky byly pojaty velmi pochopitelně a mnohdy i s praktickou částí, ve které jsme si mohli všichni vyzkoušet různé nevšední experimenty a zábavné "hračky"." Vojtěch Nikl, student 4. A.

 

"Fyzice moc nerozumím, ale na Líheň ráda zajdu, protože tam chodí ti nejhezčí a nejvtipnější kluci ze školy. A ti lektoři..." Studentka, jež si nepřála býti jmenována.

 

Líheň, to je především přátelské setkávání.


 

Fyzika je radost.

 

 

Jak vyřešit dilema při souběhu výuky a Líhně?


První dvě kola Fyzikální líhně se prostě povedla. Ostatně, sami to můžete posoudit z propagačního videa.



Další informace o projektu naleznete zde:

https://www.gymnaziumtu.cz/predmet/fyzika/1312-fyzikalni-lihen

https://www.gymnaziumtu.cz/predmet/fyzika/1421-fyzikalni-lihen-2

A co nás čeká v roce 2023? Přece Fyzikální líheň 3!


UČITELÉ PŘEDMĚTU FYZIKA


Ivana Červená
Ing. Ondřej Lev, Ph.D.
PaedDr. Libor Turek
Mgr. Jiří Zákoucký