Gymnázium, Trutnov, Jiráskovo náměstí 325 se sídlem Jiráskovo náměstí 325, 541 01 Trutnov

Výměnný pobyt Nizozemsko, září 2024

Ve dnech 15. - 21. 9. jsme se jako studenti tříd 6.X, 2.A a 2.B zúčastnili výměnného pobytu v nizozemském Oisterwijku. Díky partnerské škole 2College Durendael jsme tam strávili nezapomenutelné zážitky, zdokonalili se v angličtině a seznámili se lidmi, kteří žijí trochu odlišným způsobem života než my.

Celá výměna se uskutečnila v rámci programu Erasmus+ a provázelo ji téma Equality in the past, the present and the future.

Jak probíhal náš program?

V neděli jsme přijeli už navečer, takže se nás rovnou ujala naše hostitelská rodina a program probíhal tam. Už v ten den jsme se stihli potkat s tradičními „Dutch“ pokrmy a zvyky.

V pondělí nás ve škole, kam se většina z nás dostala převážně na kole, slavnostně přivítal pan ředitel. Po krátké komentované prohlídce této bezesporu zajímavé a odlišné budovy školy jsme zasedli do školních lavic a poslechli si prezentace našich holandských parťáků o jejich zemi. Po přestávce ve školním auditoriu jsme se pustili do návrhu loga pro naše trička, která měla odpovídat tématu equality (rovnost). Následně jsme se vydali na stopu pokladu po Oisterwijku a během toho se dozvěděli několik zajímavostí o koutech tohoto města. Na nejlepší „lovce pokladu“ potom čekala sladká odměna. Tímto skončil náš oficiální program pro pondělní den, ale zároveň začínal program připravený našimi partáky v podobě bowlingu.

Úterý začalo v koncentračním táboře Nationaal Monument Kamp Vught poblíž našeho městečka. Po obsáhlém výkladu a prohlídce jsme se přesunuli do lanového centra ve Vughtu. K večeru nás už jen čekal program v našich hostitelských rodinách.

Ve středu jsme objevovali krásy hlavního města Nizozemska - Amsterdamu. Nejdříve jsme navštívili národní Rijksmuseum, kde pro nás byla připravená komentovaná prohlídka. Měli jsme možnost spatřit slavná díla od známých umělců jako jsou například Rembrandt a Vincent van Gogh. Poté následovalo objevování odlišností a zákoutí tohoto krásného a zajímavého města. Procházeli jsme se po mostech přes pro Amsterdam typické kanály a nakupovali typické „Dutch“ dárečky pro naše rodiny.

Ve čtvrtek na nás čekal zábavní park známý po celém Nizozemsku - Efteling. Tento park měl rozhodně co nabídnout. Užívali jsme si divoké atrakce ve vodě i vzhůru nohama. Na tento den jsme dostali pouze dva úkoly, a to fotit nerovnost v různých formách a pořádně si park užít. Po příjezdu si pro nás naši partneři opět připravili program a my tak mohli trávit skoro poslední chvilky s nimi.

Pátek byl náš poslední den s našimi výměnnými studenty v Nizozemsku a Oisterwijku. Dopoledne jsme měli závěrečný program v podobě finálního dokončení našich vlastních triček. Z fotek ze zábavního parku Efteling jsme dále vytvářeli plakát, kde jsme jednotlivé fotky popisovali z pohledu tématu rovnosti a nerovnosti. Po posledních společných fotkách a rozloučení s našimi parťáky naše cesta vedla do města Den Bosch. V Den Boschi jsme si prohlédli nádhernou Katedrálu svatého Jana a pokračovali prohlídkou města. Po „vlastních“ bychom neměli ten správný zážitek, a tak jsme se vydali na plavbu úzkými točitými kanály pod městem Den Bosch. V průběhu platby nám byly opět podávány zajímavé informace. Po ukončení platby na nás už čekala jen cesta domů autobusem.

Díky pánům řidičům jsme hladce bez komplikací s občasnými krátkými přestávkami dojeli po zhruba třináctihodinové jízdě zpátky do Trutnova v sobotu kolem půl šesté ráno.

Za všechny bychom chtěli poděkovat za tuhle jistě pro nás nezapomenutelnou zkušenost. Děkujeme také našemu doprovodu paní učitelce Mgr. Vařákové, Mgr. Kranátové a panu řediteli Mgr. Skokanovi za umožnění této akce a naší partnerské škole a jejím studentům. DĚKUJEME!

Helena Čudová 2. A a Magdaléna Buková 2. B - studentky druhého ročníku čtyřletého oboru Gymnázia Trutnov 


GALERIE


UČITELÉ PŘEDMĚTU ANGLICKÝ JAZYK


Peter Brydon
Mgr. Blanka Kranátová
Mgr. Jana Mašková
Mgr. Andrea Vítová
Mgr. Zuzana Vařáková
Mgr. Jana Nosková
Mgr. Anna Kloudová