Gymnázium, Trutnov, Jiráskovo náměstí 325 se sídlem Jiráskovo náměstí 325, 541 01 Trutnov

Trutnov - Liverpool 2019, studentská výměna založená na biologickém projektu

V rámci realizace projektu Erasmus + Společně přírodou, na kterém práce započala již před dvěma lety a nyní míříme do finále, se v druhém říjnovém týdnu uskutečnila plánovaná návštěva anglických studentů a jejich pedagogů z partnerské školy Litherland High School u nás na trutnovském gymnáziu.

Jelikož zaměřením našeho projektu není jen mezinárodní spolupráce a rozvoj komunikačních dovedností v cizím jazyce, ale také environmentální problematika a ochrana přírody, s cílem porovnat KRNAP a NP Snowdonia, odpovídal tomu i připravený program aktivit během celého týdne. Opět si dovoluji připomenout, že veškeré aktivity projektu Společně přírodou jsou financovány z programu EU Erasmus+.

 

Angličtí studenti byli ubytováni v českých rodinách, aby poznali nejen své české partnery, ale také českou kulturu.

V pondělí se konalo slavnostní přivítání studentů s panem ředitelem a následoval společný program – procházka po škole, debata o rozdílném systému vzdělávání na obou školách a poté společné tvoření na ekologické téma – The Eco Footprint of My School (Ekologická stopa mé školy), ve kterém šlo především o to, že studenti LHS Liverpool a Gymnázia Trutnov porovnávaly ekologickou stopu moderní školy se školou, která za rok oslaví 100 leté výročí založení. Toto výtvarné ztvárnění pojali ve srovnání např. z hlediska způsobu vytápění, recyklace a nakládání s odpady, hospodaření s vodou atd. Na konci této, ne úplně jednoduché aktivity, však byly dva parádní plakáty.

Pondělní odpoledne patřilo procházce po našem městě, která nás vedla po stopách draka.

 

V úterý jsme zamířili do Krkonoš a vydali se od Pomezních Bud ke Spálenému Mlýnu. Kvůli nepříznivému počasí jsme se sice museli vrátit zpět do školy o trochu dříve, ale po hrnečku teplého čaje s občerstvením a poté, co jsme znovu uschli, nikdo procházky v uplakaném počasí nelitoval. Odpoledne patřilo vyhodnocení a odprezentování naší pondělní práce na plakátu školy.

 

Středeční výlet do Betléma a Hospitalu Kuks se vydařil na jedničku. Počasí bylo slunečné a společnou procházku, po které následovala prohlídka samotného Kuksu jsme si všichni užili.

Středeční odpoledne patřilo vernisáži studentských amatérských fotografií ve školní galerii „Dračí ulička“, na kterých se studenti kromě jiného snažili zachytit ty vzácné a nezapomenutelné momenty nejen z cest a výletů, ale především krásné a jedinečné přírody. Ta totiž hraje v této vernisáži hlavní roli. Prostřednictvím čtyřiceti nádherných snímků jsme se opět mohli společně vrátit na ta dech beroucí místa naší krásné země, ale též té velšské a anglické.

 

Ve čtvrtek jsme prozkoumávali Broumovské stěny, místní klášter a večer jsme se  rozloučili společným turnajem v bowlingu. Pak už následovalo jen rozdání upomínkových předmětů a certifikátů, společná večeře a poslední noc našich kamarádů u nás. Ráno jsme své anglické partnery  doprovodili k autobusu, kde proběhlo srdceryvné loučení, poslední mávání a byli pryč.

 

Myslím si, že tato výměna byla velmi hezká a úspěšná. My, studenti 5.X a 6.X jsme se kromě jiného dozvěděli spoustu novinek nejen z oblasti biologické a ekologické, nejen se intenzivně pocvičili v komunikaci v anglickém jazyce, ale mnozí z nás si našli úžasné přátele, po kterých se nám už teď stýská. Další přínosnou zkušeností byl i fakt, že jsme se několik dnů museli starat nejen o sebe, ale i o dalšího človíčka, kterému jsme byli na nějaký čas "náhradní rodinou".

 

Tímto bych chtěla poděkovat panu řediteli, všem učitelům anglického jazyka a biologie, kteří byli do tohoto projektu zapojeni, že do něho vložili svůj čas, energii, chuť a elán. Bez toho by se celá tato akce nemohla uskutečnit a my bychom tak nemohli prožít týden, na který jen tak nezapomeneme.

 

Johanka Cachová, 5. X

Zuzana Vařáková, učitelka AJ

 


GALERIE


UČITELÉ PŘEDMĚTU ANGLICKÝ JAZYK


Peter Brydon
PhDr. Luděk Hašek
Mgr. Blanka Kranátová
Mgr. Jana Mašková
Mgr. Andrea Vítová
Mgr. Zuzana Vařáková
Mgr. Jana Nosková