Gymnázium, Trutnov, Jiráskovo náměstí 325 se sídlem Jiráskovo náměstí 325, 541 01 Trutnov

Francouzština ji okouzlila

Francouzština ji okouzlila


Natálie má od dětství velké množství zájmů a mezi nimi hraje jednu z hlavních rolí balet. Právě ten ji přivedl k francouzštině, protože názvosloví této elegantní disciplíny je ve francouzském jazyce. Proto když si Natálie měla vybírat druhý jazyk, volba byla jasná.


V kvartě se díky přednášce, která se na gymnáziu konala, dozvěděla o možnosti studovat střední školu v tzv. českých sekcích přímo ve Francii. Vrhla se do přípravy a začala navštěvovat i Francouzskou alianci v Pardubicích.


Do hry ale vstoupil covid, a přestože se Natálii už v kvintě za ztížených podmínek podařilo složit mezinárodní jazykovou zkoušku na úrovni B1, ve výběru studentů z celé České republiky skončila jako první náhradník. Bylo jí tehdy líto, že celé přijímací řízení probíhalo online.


Na francouzštinu ale nezanevřela, věnuje se jí intenzivně i nadále, o čemž svědčí fakt, že složila zkoušku úrovně B2.


Ráda poslouchá projevy Emanuela Macrona, oceňuje jeho schopnost vytříbeného vyjadřování a líbila se jí jeho podpora fotbalistů po prohraném finále mistrovství světa ve fotbale.


Natálie se ale zajímá o dění i mimo hranice Francie. Ke studiu si přivydělává v hotelu v Peci pod Sněžkou, kde má mezi kolegy hodně přátel z Ukrajiny. Takže v momentě, kdy začala válka na Ukrajině, neváhala a chtěla nějak pomoct. Protože je zdatnou pekařkou, rozhodla se uspořádat na gymnáziu pekařský trh. K aktivitě strhla (nejen) spolužáky ze své třídy, společně domácí výrobky napekli a domácí výrobky ve škole prodávali. Výtěžek putoval nadaci Člověk v tísni.


A plány do budoucna? Jednou by svou profesi chtěla spojit právě s francouzštinou a uvažuje třeba i o vojenském lékařství. Ať si vybere cokoliv, jistě se jí to s jejím nasazením, ochotou na sobě pracovat a sympatickým vystupováním povede.



GALERIE

AUTOR ČLÁNKU

Mgr. Alexandra Spatzierová

Mgr. Alexandra Spatzierová