Gymnázium, Trutnov, Jiráskovo náměstí 325 se sídlem Jiráskovo náměstí 325, 541 01 Trutnov

Jeden úspěch za druhým

Jeden úspěch za druhým


Lída je studentkou kvinty. Je to chytrá, tichá dívka, která si jde za svým snem. Je odhodlaná a velmi pilná a tak trochu perfekcionistka.


I když to tak na první pohled nemusí vypadat, Lída je velmi citlivý člověk, dokáže naslouchat a pomoct vyřešit problém. Je přátelská a milá. Nezkazí žádnou zábavu a ráda se spolu s ostatními zasměje. Ve třídě sice moc nemluví, ale jinak dokáže být velmi výřečná.


Je obdivuhodné, jak si dokáže všechno časově naplánovat tak, aby to stihla a s přehledem splnila velké množství věcí, které se na ni navalily. Lída vyniká v matematice svým logickým myšlením a v zeměpise díky skvělému smyslu pro orientaci, který uplatňuje i při orientačním běhu, kterému se ve volném čase věnuje.


Lída tak sbírá jeden úspěch za druhým, v matematických a zeměpisných soutěžích vítězí v krajských kolech a účastní se i těch celostátních. I v orientačním běhu je jednou z nejlepších běžkyň ve své kategorii.


Na to, jak Lída vše zvládá, co ji přivedlo k jejím zálibám a co ráda dělá ve volném čase, jsme se jí zeptali v krátkém rozhovoru.


Co tě přivedlo k matematice a zeměpisu?

Již delší dobu mě k tomu vede táta, který má k těmto oborům velmi blízko. Na základní škole jsem se pravidelně účastnila Matematického klokana, v paté třídě k tomu přibyly další matematické soutěže a na druhém stupni i zeměpisná olympiáda, takže jsem si postupně k matematice a zeměpisu vytvořila velmi dobrý vztah. Ve všem mě podporují učitelé, a hlavně moje rodina, kde také panuje lehká sourozenecká rivalita mezi mnou a bratrem, který má (až na výjimky) podobné zájmy.


Který předmět je ti nejbližší?

Rozhodně matematika. Už od dětství byla mým nejoblíbenějším předmětem a ráda bych se jí věnovala i nadále. Proto také už tolik neřeším ostatní vědomostní soutěže a soustředím se hlavně na ty spojené s matematikou a logikou. V tomto oboru bych chtěla pokračovat i po dokončení studia na gymnáziu. Ideální by byla architektura, což je takový můj „dětský“ sen.


Věnuješ se podobným aktivitám i ve volném čase?

Dělám orientační běh, který je mým největším koníčkem a vyplňuje většinu mého volného času. Podle mého názoru je orienťák pro mě perfektní sport, protože kromě běhu je v něm samozřejmě velmi důležitá práce s mapou a buzolou v terénu, což je mi velmi blízké. Díky orienťáku jsem potkala mnoho zajímavých, milých a inteligentních lidí, kteří mají stejné záliby jako já a našla jsem si mnoho nových přátel. Orientačnímu běhu se věnuje i můj brácha a taťka a společně s rodinou objíždím všechny závody, jak je to jen možné. Občas přichází i výborné výsledky. Díky tomu se dostáváme do různých koutů ČR a buď jako rodina nebo jako celý oddíl podnikáme mnoho výletů. Většinou se jedná o pěší turistiku, návštěvy různých přírodních památek, hradů, zámků atd.


Mezi její další zájmy patří cestování (po Česku i po Evropě). Ze sportů ji ještě baví volejbal a v zimě hlavně běžecké lyžování. Také chodí do ZUŠ na výtvarný obor, ve kterém minulý rok absolvovala, a ve zbytku volného času si ráda zahraje deskovou hru nebo se podívá na nějaký film.



GALERIE

AUTOR ČLÁNKU

Mgr. Alexandra Spatzierová

Mgr. Alexandra Spatzierová