Gymnázium, Trutnov, Jiráskovo náměstí 325 se sídlem Jiráskovo náměstí 325, 541 01 Trutnov

Nadějný biolog

Nadějný biolog


Tento mladý muž je velice všestranný a do spousty věcí opravdu zapálený. Nejraději má studium biologie a všech témat s ní spojených, ale nepohrdne ani ostatními předměty, jako jsou například fyzika či chemie. Čas si najde i na hudbu, konkrétně je jeho koníčkem hra na pozoun.

 

Co tě přivedlo k biologii?

K biologii mě velmi nenásilně nasměrovali oba rodiče, mamka učí biologii na střední škole, taťka je odborný biolog. Odmalička jsem měl možnost účastnit se různých akcí, např. Vítání ptačího zpěvu či Evropské noci netopýrů. Navíc, protože mají rádi hory, „vláčeli“ s sebou i mne. Matně si vzpomínám, jak nás v Dolomitech ve stanu zasypal sníh, byly mi tři roky… Uměli vyprávět o okolní přírodě, měl jsem možnost se ptát. Na základní škole mě bavily letní přírodovědné tábory. Postupem času jsem dostal pozvánky na různé další akce, ať už na „obyčejnou“ pomoc s údržbou nějaké chráněné lokality (vyřezávání dřevin, vyhrabávání stařiny a jiné praktické ochranářské činnosti), či třeba na Fluorescenční noci. Navštěvoval jsem také víkendová přednášková i praktická soustředění na PřF UK, zaměřená právě na studenty se zájmem o biologii. Pomohla mi samozřejmě i biologická olympiáda, a to nejen samotná soutěž, ale i letní soustředění zvané Běstvinka – čtrnáct dní strávených ve společnosti lidí, kteří jsou zapáleni do biologie či chemie, a vyplněných různými zajímavými přednáškami, pokusy i hrami, to vše pod vedením nadšených vedoucích.    


Co tě nejvíce zajímá?

Ještě nejsem úplně vyhraněný, nevybral jsem si zatím ani mezi bílou (laboratorní) a zelenou (terénní) biologií. Ale ze systematických oborů tíhnu spíše k botanice nežli k zoologii, ovšem molekulární biologie je také velmi zajímavá, včetně jejích praktických aplikací, například směrem k medicíně. Ostatně, rozhodně se nezajímám pouze o biologii, snažím se udržet si co největší obecný přehled v různých oborech. I těch nepřírodovědných.  


Čemu se tedy ještě věnuješ?

Baví mě technika i fyzika. Rád vyrábím modely, hlavně papírové, ale věnuji se i modelovým vláčkům, k čemuž patří i opravy. Pokud chcete dát dohromady modelovou lokomotivu, musíte znát alespoň základní principy a funkci jednotlivých elektronických součástek. Zajímám se i o hudbu, hraji teď šestým rokem na pozoun. Také včelařím, doma se staráme o zhruba třicet včelstev. Krom toho pomáhám s vedením včelařského kroužku, do něhož jsem po deset let docházel jako účastník. Díky včelaření jsem poznal nejen dobré kamarády a podíval se na zajímavá místa doma i v zahraničí (mezinárodní setkávání včelařské mládeže IMYB), ale poznal i aplikaci biologie do praxe (šlechtění včel, detekce reziduí v medu a vosku atp.). Chodím střílet z reflexního luku v rámci sportovního střeleckého klubu. A hlavně velmi rád čtu všemožnou literaturu, počínaje fantasy či sci-fi a konče občas i nějakou tou odbornou.   


Účastnil ses v poslední době nějaké zajímavé akce?

Nedávno jsem se zúčastnil třítýdenní expedice do Maroka, pořádané právě přírodovědci a studenty z PřF UK. Mimo to se mi podařilo kvalitně zodpovědět všechny otázky, které jsou podmínkou pro účast na každé Fluorescenční noci. Na té vánoční nás čekaly zajímavé přednášky a možnost práce s badatelskými mikroskopy. Krom toho jsme se s včelařským kroužkem podíleli na adventních trzích, učili jsme děti vyrábět svíčky, zacházet s pokladnou… Výhledově se chci zkusit zapojit do projektu Otevřená věda, který umožňuje středoškolským studentům zkusit si práci ve výzkumných laboratořích zaměřených na přírodovědný a lékařský výzkum. Rozhodně se hodlám dál účastnit všemožných akcí nebo pomáhat s organizací akcí pro jiné, mladší účastníky, tak trošku „na oplátku“. Rád bych si stále rozšiřoval obzory, znalosti a okruh zájmů.    



GALERIE

AUTOR ČLÁNKU

Mgr. Alexandra Spatzierová

Mgr. Alexandra Spatzierová