Gymnázium, Trutnov, Jiráskovo náměstí 325 se sídlem Jiráskovo náměstí 325, 541 01 Trutnov

Podzimní envi exkurze primy a tercie

Podzimní envi exkurze primy a tercie


     Prima v pondělí 23. září navštívila záchrannou stanici pro zraněné a opuštěné živočichy JARO Jaroměř. Po poutavé přednášce, která je rok od roku lepší, a která tentokráte byla navýsost interaktivní, a do které se naši nejmladší žáci s chutí zapojovali, dostali za odměnu možnost náležitě pomazlit jednoho z chovanců místní stanice - mládě veverky. 


     Následná prohlídka venkovních voliér vzbudila v některých žácích vzpomínky na to, že přeci oni se svými rodiči či prarodiči již stanici navštívili, když do ní přiváželi zraněné ptáčky, netopýry či ježky. 


     Dlouhotrvající diskuse mezi lektorem Kamilem Hromádkou a těmi nejzvídavějšími primány u voliéry se zraněnými čápy byla takovou pěknou tečkou za letošní návštěvou jaroměřské stanice.


____________________________________


     Tercie v pondělí 21. října v prosluněném, leč chladném maršovském počasí absolvovalo putování dějinami Krkonoš. Jednalo se o výukový program Střediska ekologické výchovy a etiky SEVER Horní Maršov "Vývoj krajiny východních Krkonoš". Zážitkové putovaná po Horním Maršově, které začalo v roce 1000, pokračovalo kolonizací pohraničních hvozdů, průmyslovou revolucí, rozmachem turistiky, odsunem původního obyvatelstva a skončilo v rozporuplné současnosti, trvalo tři hodiny. 


     Skupiny žáků na každé zastávce vyplňovaly pracovní listy a přemýšlely nad otázkami z té které doby. Za správné odpovědi sbíraly Krakonošovy zlaťáky, aby pak mohly být na závěr po zásluze odměněny. 


     Vrcholem putování byla návštěva starého maršovského kostela spojená s pěveckým vystoupením anebo krmení krav na blízké pastvině. 



     Fotografie z těchto exkurzí v sekci Galerie na tomto odkazu.


AUTOR ČLÁNKU

Mgr. Jiří Svoboda

Mgr. Jiří Svoboda

Ve školním roce 2024-2025 jsem třídním 5.X. Biologii učím ve třídách 2.X, 3.X, 5.X a 6.X. Zeměpis vyučuji ve třídách 1.X, 2.X, 3.X, 5.X, 7.X a ve třetích ročnících volitelný zeměpis. Funguji jako koordinátor environmentální výchovy a jako předseda předmětové komise biologie, zeměpisu a chemie.

PŘÍSPĚVKY KATEGORIE BIOLOGIE