Gymnázium, Trutnov, Jiráskovo náměstí 325 se sídlem Jiráskovo náměstí 325, 541 01 Trutnov

Krajinou Sudet III. - Rudník a Bolkov

Krajinou Sudet III. - Rudník a Bolkov


     Třetí a poslední  exkurze letošního ročníku projektu Krajinou Sudet III. - Sudety (znovu)zrozené proběhla v úterý 15. října. Trochu netradičně jsme ji prožili v jedné, na první pohled naprosto zachovalé podkrkonošské vesnici. Tou je Rudník neboli Heřmanovy Sejfy neboli Hermannseifen. Opak je však pravdou.


     V původním centru obce je zdevastovaný pivovar, jehož jednotlivé části sice slouží jako penzion, nicméně jeho další části jsou ryzím urbexem, kdy břízy prorůstají skrz propadlé střechy. Průvodcem nám byl vystudovaný historik Jan Franta, který dokázal hovořit jak o každém kameni v rámci komplexu celého pivovaru, tak samozřejmě i o širších historických i společenských souvislostech. Prohlídka jednotlivých částí bývalého pivovaru byla pro účastníky něčím skutečně novým, jsem rád, že nikdo na spilce nebloudí doteď…


     Po prohlídce pivovaru jsme se přesunuli do horní části Rudníka - Bolkova (Polkendorf), jehož přirozeným centrem byl skvostný luteránský kostel, z něhož však do současnosti zbylo pouze torzo. Průvodkyní nám v areálu hřbitova a kostela bal paní Olga Hájková, knihovnice Muzea Krkonoš, členka sdružení Přátelé Bolkova a nově vzniklého spolku RuRu (Spolek pro rudnické ruiny). Její poutavé vyprávění o historii a současnosti obce i kostela samotného, o způsobu záchrany památek i o fungování jednotlivých spolků se neslo v neuvěřitelně nadšeném duchu a lehkém vypravěčském stylu a bylo doprovázeno nespočtem historických fotografií. 


     A abychom si ještě prohlédli podzimní podkrkonošská panoramata, trochu jsme se potoulali po okolních lesích, loukách a stráních. Vynikající den, neopakovatelné zážitky a skvělí lektoři. A neoddiskutovatelně výborní studenti – nejen naslouchající, ale i se zájmem se tázající a odvážné prozkoumávající. 


     Děkuji ze srdce všem, kteří se tohoto dopoledne zúčastnili. 


     Více v sekci Galerie na tomto odkazu.


AUTOR ČLÁNKU

Mgr. Jiří Svoboda

Mgr. Jiří Svoboda

Ve školním roce 2024-2025 jsem třídním 5.X. Biologii učím ve třídách 2.X, 3.X, 5.X a 6.X. Zeměpis vyučuji ve třídách 1.X, 2.X, 3.X, 5.X, 7.X a ve třetích ročnících volitelný zeměpis. Funguji jako koordinátor environmentální výchovy a jako předseda předmětové komise biologie, zeměpisu a chemie.

PŘÍSPĚVKY KATEGORIE ZEMĚPIS