Gymnázium, Trutnov, Jiráskovo náměstí 325 se sídlem Jiráskovo náměstí 325, 541 01 Trutnov

Chemické soutěže v číslech

Chemické soutěže v číslech


Stejně jako v minulých letech, i letos se studenti GTU zúčastnili všech pěti chemických soutěží. Celkem osmnáct chemiků z osmi různých tříd se podívalo do tří měst a utkali se celkem v devíti soutěžních kolech.

 

Chemická olympiáda začala již v listopadu školním kolem kategorie A. Hana Jorová ze 4. A a Vojtěch Křemenský z 8. X se pustili do řešení úloh s velkým odhodláním. Po absolvování školního kola však všechnu jejich pozornost strhla maturita a do krajského kola, které se konalo během adventu v Pardubicích na VŠCHT, neodjeli. I tak jim patří velký dík za léta strávená v laboratoři a nad studijními matriály při řešení nelehkých chemických úloh a reprezentaci školy v této soutěži.

 

Kategorie B na sebe tento rok také nedala dlouho čekat. Vzhledem k jubilejnímu šedesátému ročníku soutěže se studentky Adéla Spatzierová z 5. X a Lucie Nguyen, Valentýna Záleská, Klára Michlová z 3. B snažily rozlousknout úlohy školního kola již v prosinci. Všechny čtyři pak hned začátkem nového roku 2024 odjely do Pardubic vyzkoušet si v rámci krajského kola přednáškový sál a laboratoře na VŠCHT. Obsadily pěkné patnácté, devatenácté, dvacáté a dvacáté první místo.

 

Kategorie C měla pět soutěžících ze tří tříd. Adéla Spatzierová z 5. X, Matyáš Gerberich z 1. B a Nikol Flečková, Vojtěch Stierand, Tereza Samková ze 2. B prošli společně školním testem a v laboratoři titrací. Do krajského kola, které se tentokrát konalo na UHK v Hradci Králové, odjely Adéla s Nikol a vybojovaly skvělé osmé a sedmnácté místo.

 

Kategorii D koučovala ve školním kole kolegyně Imlaufová. Všech pět studentů kvarty – Václav Klepáček, Markéta Valášková, Veronika Svobodová, Lukáš Veselý a Adam Korbel – postoupilo do kola okresního, které se konalo pod taktovkou kolegyně Macháčkové na našem gymnáziu. Po zdárném vyřešení teoretických a praktických úloh postoupili Václav, Veronika a Markéta do kola krajského. Na UHK v Hradci králové vybojovali krásné sedmé, osmé a čtrnácté místo.

 

A to nejlepší na konec. Chemiklání je soutěž netradiční. Koná se v Pardubicích na VŠCHT a v celorepublikovém kole se vždy utká cca stovka týmů. Všichni řeší stejné úlohy ve stejném časovém limitu. Dle získaných bodů pořadatelé sestaví výsledkové listiny skupiny A (1. až 4. ročník SŠ) a skupiny B (1. a 2. ročník SŠ). Po chutném obědě v menze následuje slavnostní předávání diplomů a cen. Náš béčkový tým – Adéla Spatzierová z 5. X, Matyáš Gerberich z 1. B a Zuzana Závodná, Vanda Stejskalová a Ludmila Kvášovská ze 6. X – uhrál zasloužené 17. místo.

 

Všem studentům patří gratulace a velký dík za reprezentaci naší školy.

Přejme jim, ať chemické nadšení neztratí ani v příštím školním roce.



GALERIE