Gymnázium, Trutnov, Jiráskovo náměstí 325 se sídlem Jiráskovo náměstí 325, 541 01 Trutnov

Jak postupovat dál v přijímacím řízení na GTU

Jak postupovat dál v přijímacím řízení na GTU


Dnes byly zveřejněny výsledky přijímacího řízení na střední školy. Vzhledem k dostatečnému zájmu a převisu počtu přihlášek jsme v 1. kole naplnili kapacitu všech oborů. Systém rozřazení přiřadil uchazeče na školy dle priority nastavené v okamžiku podání přihlášky. Po rozřazení mohla na některých školách zůstat volná místa (což není případ Gymnázia Trutnov) nebo se může místo uvolnit tím, že se přijatý uchazeč vzdá přijetí (což v případě čtyřletého oboru nedává příliš velký smysl). Vzdání se práva přijetí je nezbytné učinit písemným podáním nejpozději  tři dny uzávěrkou přihlášek do 2. kola. Přihlášky do 2. kola lze podávat do 24. května 2024 a může ji podat pouze uchazeč, který nebyl přijat v 1. kole na žádnou školu nebo ten, který se vzdal práva přijetí. Zároveň to musí být osoba, která absolvovala v 1. termínu JPZ. 


Odvolání proti rozhodnutí o nepřijetí ke vzdělávání lze podat do 3 pracovních dnů od zveřejnění výsledků (tedy nejpozději 20. května 2024) písemně a prokazatelně, tedy  v souladu s náležitostmi správního řádu. Odvolání se podává k nadřízenému orgánu, kterým je Krajský úřad Královéhradeckého kraje, ale podává se prostřednictvím ředitele konkrétní školy. Podat odvolání má smysl jedině v případě podezření na nějaké procedurální pochybení a doručuje se řediteli střední školy.  Volná místa po 1. kole lze tedy obsadit jedině vyhlášením kola druhého, nikoliv jen doplněním volné kapacity v rámci kola probíhajícího, proto nemá žádný smysl podávat odvolání odůvodněná právě kapacitou. 


V tuto chvíli nepředpokládáme žádný velký pohyb na čtyřletých oborech, proto nepředpokládám ani vyhlášení 2. kola. 


V osmiletém oboru může být situace trochu jiná. Mezi přijatými 30 uchazeči může být někdo, kdo si chtěl přijímačky jen zkusit a do třídy osmiletého oboru nakonec nastoupit nebude chtít. Pokud je mezi přijatými někdo takový, prosím jeho zákonné zástupce, aby nám tuto skutečnost oznámili obratem. Pokud by se nějaké místo tímto způsobem uvolnilo, 2. kolo bychom vyhlásili. Při tak velkém převisu zájmu o osmiletý obor by bylo škoda, kdyby některé z míst zůstalo neobsazené. Předpokládám, že rodiče uchazečů přijatých do osmiletého oboru budu kontaktovat i telefonicky, abych získal potvrzení o zájmu do nové třídy nastoupit. 


Petr Skokan, 15. 5. 2024