Gymnázium, Trutnov, Jiráskovo náměstí 325 se sídlem Jiráskovo náměstí 325, 541 01 Trutnov

Odešel pan Antonín Mach

Odešel pan Antonín Mach


V pátek 10. 5. 2024 zemřel pan Antonín Mach, dlouholetý profesor matematiky a fyziky.


Na svého kolegu zavzpomínal RNDr. Pavel Janeček:

"Na gymnázium v Trutnově přišel v roce 1966, když předtím 10 let učil na SVVŠ v Úpici. Byl zapáleným profesionálem, učení měl nejen jako práci, ale i jako koníček. Kromě výuky zorganizoval vybudování fyzikálních poslucháren a laboratoře, staral se o nákup moderních pomůcek, dovedl zapojit do těchto aktivit i rodiče žáků. Na studenty byl náročný, řada z nich se díky němu ve svém oboru vypracovala dost vysoko. Účastnil se i mimoškolních činností se studenty, zejména turistického putování po slovenských horách. Měl rád hudbu, přírodu, společenská setkání. Nikdy nebyl nemocen, od dubna do října se koupal v Broďáku, často si o volné hodině vyběhl na Webrovku. Byl jedním z tria učitelů Mach – Mašek – Hybner, kteří ve své době udržovali vysokou úroveň výuky svých předmětů na Gymnáziu Trutnov.

Zaslouží si, abychom na něj nezapomněli."


Do myslí svých studentů se Antonín Mach zapsal nejen matematickými a fyzikálními úlohami, důsledností, náročností a lidským přístupem, ale také celou řadou nesmrtelných hlášek. Za stovky studentů, kteří prošli jeho hodinami, je sesbírali jeho bývalí studenti a zároveň jeho pozdější kolegové, kteří na Gymnáziu Trutnov stále působí: Libor, Ivana, Pavel, Petra, Honza, Zdeněk, Petra, Eva, …


Choď do školy, chodím taky!

Napíšeme si malý žertík.

To se stává i v nejlepších rodinách.

Střídáme!

Souhlasím s předřečníkem.

Kdyby se tady zatáhly závěsy, viděli byste moji svatozář.

Antonín Dobrotivý



GALERIE

AUTOR ČLÁNKU

Mgr. Petra Tichá

Mgr. Petra Tichá

Pracuji jako zástupkyně ředitele. Učím německý jazyk ve třídách 1.A a 1.B, 4.A a 4.B a dále německou konverzaci v maturitním ročníku.

PŘÍSPĚVKY KATEGORIE VEDENÍ