Gymnázium, Trutnov, Jiráskovo náměstí 325 se sídlem Jiráskovo náměstí 325, 541 01 Trutnov

Studentská výměna GTU - 2College Durandael

Studentská výměna GTU - 2College Durandael


Od 7. do 12. dubna se 17 studentů tříd 5.X, 1.A a 1.B zúčastnilo výměnného programu s partnerskou nizozemskou školou 2College Durendael v Oisterwijku. Nizozemští studenti strávili v České republice celkem 6 dní.


Tato výměna se uskutečnila v rámci programu Erasmus + a provázelo ji téma Equality in the past, the present and the future. Cílem a zaměřením našeho projektu není jen mezinárodní spolupráce a rozvoj komunikačních dovedností v cizím jazyce, ale také seznámení se s novou kulturou, zemí a národem, což přispívá a vede k lepšímu pochopení, porozumění, lepší toleranci a boji s předsudky. Snažili jsme se dané téma rozvíjet v oblasti kulturní, národnostní, náboženské, genderové a mnoha dalších. Tomu samozřejmě z velké části odpovídal i připravený program aktivit během celého týdne.


Nizozemští studenti byli ubytováni v rodinách českých studentů, aby lépe poznali nejen své české partnery, ale také českou kulturu. Neděli studenti strávili se svými hostitelskými rodinami, které je vyvezly na různá místa na výlety za památkami, přírodou a jiným poznáním.


V pondělí se konalo slavnostní přivítání studentů panem ředitelem a následoval společný program – debata s naším jazykovým asistentem Benem Levinem o vývoji občanských práv a (ne)rovnosti v USA. Následovalo výtvarné tvoření pod taktovkou kolegyně Pavly Hodasové opět zaměřené na různé typy rovnosti (genderové, sociální atd.). Výsledkem byly 4 úžasné plakáty. Pondělní odpoledne poté patřilo procházce po našem městě, při které jsme se zastavili na významných místech Trutnova a holandští studenti se prostřednictvím krátkých připravených vstupů dozvěděli mnoho zajímavého od svých českých parťáků.

V úterý jsme zamířili do Sklenařovic – zaniklé obce, opět v kontextu nerovného zacházení dvou národů po 2. světové válce. Tento program nám přichystal kolega Jiří Svoboda, který nás i na cestě doprovodil a seznámil s mnoha zajímavými okolnostmi a fakty. Středa patřila návštěvě našeho hlavního města. Kromě Pražského hradu a návštěvy Petřínské rozhledny a bludiště jsme samozřejmě navštívili i historické centrum Prahy, a především Židovský hřbitov a Klausovu synagogu, kde jsme si opět připomněli otázku náboženské (ne)rovnosti, (in)tolerance a antisemitismu.


A poslední den našeho programu patřil návštěvě Dvora Králové nad Labem, kde jsme zašli do výroby vánočních ozdob (regionální tradice spjatá s náboženstvím naší země, kterou postupně vytlačuje masová výroba čínských plastových ozdob). Samozřejmě jsme nemohli nenavštívit místní ZOO, která významně pomáhá s odchovem kriticky ohrožených druhů zvířat, které vrací zpět do jejich původního prostředí.


Odpoledne jsme se rozloučili společným turnajem v bowlingu a večeří. V pátek ráno jsme své holandské partnery doprovodili k autobusu, kde proběhlo loučení, poslední mávání a byli pryč. Tak úspěšně proběhla první část naší výměny a v září 2024 pojedeme my do Nizozemska. Už se na to moc těšíme!


                                                                                                                                                                                                                  Z. Vařáková, B. Kranátová

A jak se za uplynulým týdnem ohlíží sami studenti?


,,Úžasný týden plný zážitků a informací s novými i známými lidmi." Tímto by se tento týden dal shrnout. Každodenně jsme používali angličtinu a zlepšovali se v ní. Dozvěděli jsme se spoustu zajímavostí o životě a kultuře jiného prostředí a snažili se najít podobnosti mezi nimi. Potkal se skvělý kolektiv a navázala se spousta nových přátelství. Děkuji za tu možnost se zúčastnit.

Natálie Mládková, 5. X

Holanďani se vždy do všeho zapojili, pomáhali nám, měli zájem se dozvídat nové věci a byla s nimi ohromná legrace. Chtěla bych poděkovat učitelům za jejich trpělivost a za program, který pro nás připravili, bylo to zábavné a naučili jsme se spoustu nových věcí. Ještě bych chtěla vyzdvihnout, že se sešla skvělá parta lidí z našeho gymnázia. Po školním programu jsme se domlouvali na společných aktivitách a bylo to super. Například jsme strávili odpoledne v Havlovicích a hráli fotbal. Poslední večer po bowlingu jsme si povídali, a ještě více se všichni sblížili.

Eliška Teichmanová, 1. B

V neděli jsem pochybovala, jestli jsem se měla přihlásit. Říkala jsem si, jestli jsem nepřecenila své jazykové schopnosti anebo jestli jsem se prostě nezbláznila. K mému štěstí jsem ale měla skvělou studentku z výměny. Nakonec jsem si celý týden nesmírně užila. Poznala jsem spoustu nových lidí nejenom z Nizozemska a vyzkoušela jsem si, jak náročné je se o někoho starat. 

Barbora Spíchalová, 5. X

ʺTired, but happy.“ Těmito slovy můžeme popsat uplynulý týden věnovaný výměně studentů z Nizozemí. Učitelé cizích jazyků vytvořili velmi zábavný a zároveň nabitý program. Společně se silami studentů z obou škol vznikl jedinečný a intenzivní týden. Kromě předpokládaného rozvoje cizího jazyka, jsme si také udělali obrázek o životě v jiné zemi, ale především jsme navázali nová přátelství. Díky tomu už můžeme s radostí vyhlížet naši zářijovou cestu za nimi.

Zuzana Vařáková, 5. X

Minulý týden byl dost náročný, ale o to více jsem si to užívala. Poznala jsem jinou kulturu a zvyky. Krása je v tom, že jsme všichni jiní, jinak by na světě byla nuda.

Helena Čudová, 1. A

Zpočátku jsem vůbec nevěděl, jak bude výměna probíhat. Po zjištění programu a různých detailů jsem zjistil, že to bude náročný týden. Týden to náročný rozhodně byl, jak fyzicky, tak psychicky. Musím říct, že jsem nečekal, že si tento týden tak neskutečně užiju. Poznal jsem se se skupinou Holanďanů, která mi už teď chybí. Nejvíc jsem se sblížil se třemi, a to byli Tommy, Wouter a Sven. Tak dobře jsem se s někým už dlouho nezasmál. Už se nemůžu dočkat září, kdy my pojedeme do Nizozemska.

Matyáš Diviš, 5.X

Já jsem si výměnu opravdu užil, poznal jsem nové lidi, jak z jiných českých tříd, tak z Nizozemí. Program byl moc hezky připravený, zažili jsme hodně nových věcí. A v neposlední řadě jsme procvičili angličtinu. Byl to sice náročný týden, ale kdyby nebyl náročný, nebyl by využitý naplno. Moc děkuji všem, kdo se podíleli na organizaci, byl to skvělý zážitek a těším se na září.

Jakub Filípek, 5. X

Celý týden mi velice rychle utekl. Bylo fajn si odpočinout od školního režimu a ponořit se do zajímavého a velmi různorodého programu. Poznala jsem nové lidi a místa. Starat se o někoho 24/7 je sice fakt náročný a člověka to unaví, ale i tak si myslím, že to stojí za to.

Marta Homolová, 5. X


Obrazový souhrn celého týdne pro vás do krátkého videa zpracovala Nela Bednářová z 1.A. Děkujeme!

https://youtu.be/Nu8iNchs32k

AUTOR ČLÁNKU

Mgr. Zuzana Vařáková

Mgr. Zuzana Vařáková

Jsem třídní učitelkou 2.X, kde vyučuji Aj a Ov. Dále vyučuji anglický jazyk ve třídách 5.X, 6.X, 1.B a 4.B. Ve třídě 4.X vyučuji Ov. Vedu předmětovou komisi Aj.

PŘÍSPĚVKY KATEGORIE ANGLICKÝ JAZYK