Gymnázium, Trutnov, Jiráskovo náměstí 325 se sídlem Jiráskovo náměstí 325, 541 01 Trutnov

Naši geografové v krajském kole zeměpisné olympiády

Naši geografové v krajském kole zeměpisné olympiády


     Krajské kolo letošního – již 26. ročníku zeměpisné olympiády – proběhlo ve středu 27. března v Hradci Králové na Gymnáziu Boženy Němcové. Naše gymnázium reprezentovala pětice studentů ze tří kategorií. Buď výherců okresního kola, nebo těch, kteří v okresním kole nasbírali takové množství bodů, že si postup zasloužili také. 


     Jsou to geografové ostřílení, v zeměpisné olympiádě soutěží ve vyšších kolech již poněkolikáté. Výjimkou potvrzující pravidlo je Tonda Souček z 2. X, který se olympiády zúčastnil vůbec poprvé, nicméně metodou start-cíl, tedy od školního do krajského kola, se probojoval až do nejvyššího možného patra své kategorie. V kategoriích A a B se z krajského kola do kola ústředního již nepostupuje.



Reprezentanti školy a jejich výsledné pořadí 

V kategorii B (2. X) 

     Tonda Souček obsadil 6. místo a Vojta Pospíchal těsně za ním místo 7.


V kategorii C (4. X)

     Filip Kvášovský se umístil na neuvěřitelném 2. místě, s ještě méně uvěřitelnou ztrátou 0,5 bodu na vítěze. Vysoká možnost postupu do ústředního kola se před Filipem otevírá ještě více než loni, kdy zaostal o jeden bod. Tak uvidíme, jak organizátoři posoudí výsledky letos. 


V kategorii D (vyšší stupeň gymnázia)

     Lída Kvášovská (6. X) obsadila skvělé 5. místo a Martin Fiala (3. A) velice slušné místo 10.  




     Velmi děkuji za celou komisi zeměpisu, jak za přístup k soutěži, tak k reprezentaci. Těší mě, že je na naší škole opět líheň mladých, zapálených geografů. Gratuluji a ruku tisknu všem 


     Na závěr přikládám postřehy od Lídy, jak se jí letošní ročník zamlouval.


     Letošní krajské kolo ZO pro mě bylo výrazně těžší než to okresní, ale na druhou stranu jsem měla možnost si zkusit jiné typy úloh, než na které jsem byla zvyklá. Práce s atlasem byla náročná hlavně z pohledu času. Téměř jedno celé cvičení jsem tipovala, protože jsem nestíhala, ale byla jsem ráda, že jsme museli využívat specifické mapy, se kterými se nesetkáme každý den. Myslím si, že písemný test geografických znalostí byl velmi pestrý. Bavilo mě, že úlohy byly zaměřené na hodně oborů, např. některé otázky se týkaly kvality života obyvatel a některé zase zalednění světadílů. Nejvíce jsem si ale užila praktickou část, která se celá točila okolo tématu energie (především vodní), což mě velmi zaujalo. Velkou novinkou pro mě byla úloha v angličtině, ale překvapivě mi připadala poměrně lehká. Celkově mě krajské kolo bavilo a se svým výsledkem jsem velmi spokojená.

     Ludmila Kvášovská, 6. X

AUTOR ČLÁNKU

Mgr. Jiří Svoboda

Mgr. Jiří Svoboda

Ve školním roce 2023-2024 jsem třídním 4.X. Biologii učím ve třídách 1.X, 2.X, 3.X, 4.X a 5.X. Zeměpis vyučuji ve třídách 1.X, 3.X, 4.X, 6.X a ve čtvrtých ročnících volitelný zeměpis. Funguji jako koordinátor environmentální výchovy a jako předseda předmětové komise biologie, zeměpisu a chemie.

PŘÍSPĚVKY KATEGORIE ZEMĚPIS