Gymnázium, Trutnov, Jiráskovo náměstí 325 se sídlem Jiráskovo náměstí 325, 541 01 Trutnov

Výtečně v okresním kole zeměpisné olympiády

Výtečně v okresním kole zeměpisné olympiády


   Ve středu 21. února vyrazila skupina osmi studentů Gymnázia Trutnov reprezentovat naši školu do okresního kola zeměpisné olympiády ve Dvoře Králové nad Labem. Jednalo se o postupující ze školního kola zeměpisné olympiády - ze všech čtyř kategorií. Byli to jak ostřílení a dlouhodobě se účastnící geografové, tak nováčci soutěže, kteří si tuto zajímavou olympiádu vyzkoušeli ve svém působení na trutnovském gymnáziu vůbec poprvé.

   Soutěž se odehrávala ve třech úrovních. První byla práce s atlasem, obsahující vypečené úlohy, které prověřily schopnosti studentů nalézt v mapách i to, co tam zdánlivě není. Druhý byl vědomostní test, který naopak proběhl neuvěřitelně rychle, hlavně pak u nižších kategorií. Třetí úrovní zeměpisné olympiády byl praktický úkol, v kterém soutěžící řešili zajímavé geopolitické, klimatické či socioekonomické výzvy současného světa.


   Naši studenti se - jako ostatně každoročně - umístili na velmi dobrých místech.


Kategorie A - prima

Nováčkové soutěže z primy, ač ztratili na přední pozice nízký počet bodů, skončili takto: Dominik Janda místo 11. a Jirka Rejl místo 17.


Kategorie B - sekunda

Loni v kraji reprezentující Vojta Pospíchal, na vynikajícím sdíleném druhém místě a pravděpodobně postupuje do kraje i letos. Tonda Souček, letos v soutěži poprvé, a hned napoprvé na skvělém 5. místě.


Kategorie C - tercie, kvarta

Stálice zeměpisné olympiády, Filip Kvášovský (4.X), na výborném třetím místě, uvidíme, zda bude postupové, jeho počet bodů je poměrně vysoký. Anička Hanlová (3.X), napoprvé na 12. místě v konkurenci 23 účastníků je vynikající umístění.


Kategorie D - vyšší gymnázium

Zde naši reprezentanti soutěž ovládli. Martin Fiala (3.A) soutěž vyhrál, Lída Kvášovská (6.X) se umístila druhá, oba pochopitelně postupují.


   Krajské kolo se koná před velikonočními prázdninami, o definitivních postupujících se rozhodne těsně před prázdninami jarními. 


   Za zeměpisáře děkuji všem účastníkům a do krajského kola přeji minimálně stejné úspěchy. 


   Geografii volejte mocně třikrát sláva!


AUTOR ČLÁNKU

Mgr. Jiří Svoboda

Mgr. Jiří Svoboda

Ve školním roce 2023-2024 jsem třídním 4.X. Biologii učím ve třídách 1.X, 2.X, 3.X, 4.X a 5.X. Zeměpis vyučuji ve třídách 1.X, 3.X, 4.X, 6.X a ve čtvrtých ročnících volitelný zeměpis. Funguji jako koordinátor environmentální výchovy a jako předseda předmětové komise biologie, zeměpisu a chemie.

PŘÍSPĚVKY KATEGORIE ZEMĚPIS