Gymnázium, Trutnov, Jiráskovo náměstí 325 se sídlem Jiráskovo náměstí 325, 541 01 Trutnov

Školní kolo biologické olympiády

Školní kolo biologické olympiády


     Letošní – 58. ročník biologické olympiády se v kategoriích nižšího gymnázia věnoval tématu Lužní les. Ve středu 31. ledna se školního kola této soutěže zúčastnilo 14 studentů primy až kvarty. Středeční dopoledne bylo věnováno trojici soutěžních částí, tedy testu z odborných znalostí, poznávačce organismů a laboratorní práci. V kategorii D účastníci mikroskopovali metabolity (odpadní látky) v rostlinách, v kategorii C se pod okuláry a objektivy mikroskopů objevily až surrealisticky vybarvená škrobová zrna několika plodin. 


     Z deseti účastníků kategorii D celkem osm dosáhlo na 60% bodový zisk – stali se tedy úspěšnými řešiteli. V kategorii C byly výsledky ještě průkaznější: všichni čtyři účastníci dosáhli více než 80 % možných bodů. Do konce února budou publikovány seznamy postupujících do okresních kol, takže ačkoli nyní již víme, že postupují vždy první tři z každé kategorie, pravděpodobně budou díky těmto vysokým bodovým ziskům přijati i další. Tak, jak se to ostatně uskutečnilo již v předešlých letech. Kompletní výsledková listina je k nahlédnutí v přiložených obrázcích.


     Největší radost mám osobně z vysoké účasti našich primánů - u Rozálie a Elišky je to navíc spojeno s jejich pěkným umístěním. Věřím, že i když je biologická olympiáda opravdu náročnou soutěží, zájem o ni nepoleví ani v dalších letech. A že kdo si ji jednou vyzkoušel tak (slovy Martina Králíka) příští rok bude chtít být ještě lepší. 


     Za celou komisi biologie ale obrovské díky patří bez výjimky všem studentům, kteří se soutěže zúčastnili. 




GALERIE

AUTOR ČLÁNKU

Mgr. Jiří Svoboda

Mgr. Jiří Svoboda

Ve školním roce 2023-2024 jsem třídním 4.X. Biologii učím ve třídách 1.X, 2.X, 3.X, 4.X a 5.X. Zeměpis vyučuji ve třídách 1.X, 3.X, 4.X, 6.X a ve čtvrtých ročnících volitelný zeměpis. Funguji jako koordinátor environmentální výchovy a jako předseda předmětové komise biologie, zeměpisu a chemie.

PŘÍSPĚVKY KATEGORIE BIOLOGIE