Gymnázium, Trutnov, Jiráskovo náměstí 325 se sídlem Jiráskovo náměstí 325, 541 01 Trutnov

Krajinou Sudet II. - Jívka a Radvanice

Krajinou Sudet II. - Jívka a Radvanice


     Závěrečná (tedy třetí) exkurze Krajinou Sudet II. proběhla ve čtvrtek 2. listopadu. Byla zaměřena především jako fotoworkshop, který vedl trutnovský fotograf Miloš Šálek. Protože letošní sudetské exkurze jsou zaměřeny na geologický základ krajiny, který dával či dává obživu lidem, i při této exkurzi jsme je objevovali. Tentokráte pískovec a černé uhlí. 


     Cesta byla pojata jako překonávání hranic - mezi Broumovskem a Trutnovskem, mezi druhohorami a prvohorami, mezi jednotlivými panstvími, jejichž historické značky s 500 let starými letopočty jsme cestou nacházeli. A doslovné překonávání hranice proběhlo přes hradbu ne zcela známého pískovcového hřbetu Hradiště. Z Jívky od ruin mlýna jsme prošli nádherným bukovým lesem se zbytky kamenických dílen, vystoupali na vrchol Hradiště ke skalám s hraničními značkami, pokochali se panoramatickým pohledem na Krkonoše, pohovořili o "radvanické sopce", tedy desítky let hořící haldě, objevili staré úvozové cesty, včetně volských podkov, žasli nad vesnickou architekturou i nad urbexovým areálem bývalých dolů. 


     A celou cestu pod odborným a trpělivým vedením pana Šálka jsme fotografovali - detaily, celky, panoramata. Zrcadlovkou, automatem i mobilem. Vestoje, vkleče, vleže. A protože nás počasí fotograficky odměnilo - pravděpodobně si dovolíme ze vzniklých fotografií uspořádat výstavu v Galerii Dračí ulička. 


     Panu Šálkovi obrovská poklona za to, že si ve svém nabitém programu našel čas na nadšené studenty. Všem studentům děkuji za účast a věřím, že jsem jim zase dokázal připravit cestu, která je zaujala a ukázala jim další pohled na krajinu jejich domova.


     Fotografie z exkurze v sekci Galerie na tomto odkazu.

AUTOR ČLÁNKU

Mgr. Jiří Svoboda

Mgr. Jiří Svoboda

Ve školním roce 2023-2024 jsem třídním 4.X. Biologii učím ve třídách 1.X, 2.X, 3.X, 4.X a 5.X. Zeměpis vyučuji ve třídách 1.X, 3.X, 4.X, 6.X a ve čtvrtých ročnících volitelný zeměpis. Funguji jako koordinátor environmentální výchovy a jako předseda předmětové komise biologie, zeměpisu a chemie.

PŘÍSPĚVKY KATEGORIE ZEMĚPIS