Gymnázium, Trutnov, Jiráskovo náměstí 325 se sídlem Jiráskovo náměstí 325, 541 01 Trutnov

Krajinou Sudet II. - Rýchory a Horní Albeřice

Krajinou Sudet II. - Rýchory a Horní Albeřice


   Druhá ze tří plánovaných exkurzí Krajinou Sudet II. proběhla v úterý 13. června na Rýchory. Jejím tématem bylo objevování vápence, který v tomto přenádherném krkonošském pohoří dával po staletí obživu místním lidem. 

   

   Z Horního Maršova jsme přes Vodovodní údolí vystoupali po starých úvozových cestách k Rýchorské studánce. Cestou jsme potkali jeskyně, lomy a tvrdoše – struktury velmi pevného vápence, které tvoří pitoreskní tvary na maršovské straně Rýchor. 

   Na rýchorském hřebeni jsme vstoupili do míst ještě nedávno nepřístupných – nyní však díky nové zonaci KRNAPu není problém je navštívit. Jedná se o 300 metrů dlouhý lom, který se táhne směrem do takřka zaniklé vesnice Suchý Důl. Přes agrární valy a rozkvetlé louky jsme došli až do Horních Albeřic, kde na nás v bývalém Bischofově lomě již čekal odborník nad odborníky – pan Radko Tásler. 

   

   S nadhledem, přesto fundovaně, s pomocí mnoha map a grafik vysvětlil vznik Krkonoš, Rýchor, jejich geologickou stavbu a jejich využití v minulosti a současnosti. Trpělivě odpovídal na každou zdánlivě jednoduchou otázku a svými zkušenostmi a vhledem nám dokázal přiblížit to, co je lidským očím skryté – tedy základy Země, horniny a minerály. Cíle exkurze tak byly naplněny až po okraj. 



   Děkuji moc panu Táslerovi za ochotu a vstřícnost a všem účastníkům tisknu ruku, že zvídavě a nadšeně absolvovali tuto exkurzi. 



   Fotografie z exkurze na Rýchory a do Horních Albeřic naleznete v galerii na tomto odkaze


AUTOR ČLÁNKU

Mgr. Jiří Svoboda

Mgr. Jiří Svoboda

Ve školním roce 2023-2024 jsem třídním 4.X. Biologii učím ve třídách 1.X, 2.X, 3.X, 4.X a 5.X. Zeměpis vyučuji ve třídách 1.X, 3.X, 4.X, 6.X a ve čtvrtých ročnících volitelný zeměpis. Funguji jako koordinátor environmentální výchovy a jako předseda předmětové komise biologie, zeměpisu a chemie.

PŘÍSPĚVKY KATEGORIE ZEMĚPIS