Gymnázium, Trutnov, Jiráskovo náměstí 325 se sídlem Jiráskovo náměstí 325, 541 01 Trutnov

Studenti z partnerského města Würzburg navštívili Trutnov

Studenti z partnerského města Würzburg navštívili Trutnov


Tři dny plné intenzivního programu strávilo 20 studentů dějepisného semináře a jejich dva učitelé z Wirsberg-Gymnasium ve Würzburgu v naší škole, v Trutnově i jeho okolí.

První den došlo po řadě týdnů elektronické komunikace k osobnímu setkání našich i německých studentů a pedagogů. Po přivítání panem ředitelem Mgr. Petrem Skokanem následovaly sportovní aktivity v hale. Němečtí studenti si poprvé v životě vyzkoušeli florbal, ten je v Německu téměř neznámým sportem. Nadchl je a prý budou žádat německou školu o nákup florbalové výbavy a zařazení florbalu do výuky. Program ve škole pokračoval výtvarným projektem, při kterém si každý student vyrobil obrázek jedné známé trutnovské stavby. Jak se práce povedly, můžete posoudit v galerii fotografií. Společný oběd v naší školní jídelně završil dopoledne. Odpoledne nás na Nové radnici přijal místostarosta Trutnova Mgr. Tomáš Hendrych. Bylo to milé setkání a němečtí studenti se dozvěděli další informace o našem městě. Pak následovalo poznávání trutnovských památek a zajímavostí podle mapky a řešení kvízu, který připravila naše studentka. Společnost česko-německého porozumění Trutnov-Krkonoše, z.s. pod vedením Mgr. Štěpánky Šichové zorganizovala pro studenty besedu s pamětnicemi. Ta navazovala na stálou výstavu Muzea města Ústí nad Labem, kterou německá skupina navštívila cestou do Čech. Tématem výstavy i besedy byla staletí soužití česky i německy mluvících obyvatel a následné vysídlení Němců.

Druhý den pobytu byl ve znamení výletů. Dopoledne německo-česká skupina navštívila pozůstatky bývalé obce Sklenářovice. Mgr. Jiří Svoboda připravil zajímavou exkurzi, při které se všichni díky výkladu, pracovnímu listu i závěrečnému testu dověděli mnoho zajímavého. Vyluštěné GPS souřadnice dovedly studenty ke sladkému pokladu. Odpoledne jsme se přenesli o několik staletí zpět a navštívili barokní areál Kuks. Německý Würzburg bývá nazýván barokní perlou Horních Frank, tentokrát mohli němečtí přátelé obdivovat barokní perlu našeho regionu. Po návratu do Trutnova byla domluvena návštěva Státního okresního archivu. Pan ředitel Mgr. Roman Reil prezentoval studentům řadu zajímavých a cenných archiválií. Druhý den završila prohlídka bývalé obce Debrné a opravovaného hřbitova pod vedením Mgr. Štěpánky Šichové.

Poslední den nás čekal výstup Obřím dolem do sedla a přechod Úpského rašeliniště na Luční boudu. Vrchol Sněžky zůstal zahalen, ale při výstupu na hřeben se vyjasnilo a Sněžka, Modrý důl, Pec i Černá hora se ukázaly ve své kráse. Při sestupu do Pece hory ukázaly, jak rychle se mění počasí, protože začalo intenzívně pršet.

Zažili jsme tři společné, zážitky naplněné dny. V září, až začne nový školní rok, vyrazí 18 českých studentek a studentů v doprovodu 2 učitelů na návštěvu německého Würzburgu. Už nyní se těšíme na další společné setkání.


Fotoreportáž německých studentů o jejich cestě do Čech a setkání s českými studenty najdete v přiloženém souboru pod fotografiemi.




GALERIE



PŘILOŽENÉ SOUBORY


Název Popis Stažení
bericht-mit-fotos-final.pdf Reportáž německých studentů o jejich cestě do Trutnova STÁHNOUT

AUTOR ČLÁNKU

Mgr. Petra Tichá

Mgr. Petra Tichá

Pracuji jako zástupkyně ředitele. Učím německý jazyk ve třídách 1.A a 1.B, 4.A a 4.B a dále německou konverzaci v maturitním ročníku.

PŘÍSPĚVKY KATEGORIE NĚMECKÝ JAZYK