Gymnázium, Trutnov, Jiráskovo náměstí 325 se sídlem Jiráskovo náměstí 325, 541 01 Trutnov

Okresní a krajská kola biologické olympiády kategorie C a D

Okresní a krajská kola biologické olympiády kategorie C a D


     Na přelomu března a dubna proběhla okresní kola biologické olympiády kategorií C a D pro nižší stupeň gymnázií (a odpovídající ročníky ZŠ). Na ně navazovala kola krajská, která proběhla v druhé polovině května.


     V obou kategoriích okresních kol naše gymnázium reprezentovala pětice studentů. V kategorii D to byli: Ema Čadová, Viola Svobodová a Vojtěch Pospíchal z primy, Anežka Plšková a David Němeček ze sekundy. Soutěž tradičně proběhla v prostředí ZŠ Malé Svatoňovice a skládala se z testu teoretických znalostí, laboratorní práce a poznávání přírodnin. Hodnoceny byly i vstupní úkoly účastníků, které vypracovávali všichni před vlastní soutěží. S náročnými, ale zajímavými úkoly: exkurze do chráněného území, vlastnosti mechů, pozorování ptáků v bezlesých oblastech okolí svého domova nebo pučení květů třešní.


     Anežka Plšková obsadila 3. místo, David Němeček 4. místo, Vojta Pospíchal 6. místo. Ema Čadová skončila na místě 11. a Viola Svobodová na místě 18. Anežka, David a Vojtěch jsou úspěšní řešitelé a postoupili zároveň do kola krajského. 

     

     Krajské kolo proběhlo na Střední veterinární škola v Hradci Králové 25. května s tímto výsledkem: sekundáni zůstali v žebříčku opět spolu - Anežka Plšková na 11. místě a David Němeček na místě 12. Vojta Pospíchal obsadil místo 24.    



     Kategorii C v okresním kole naše gymnázium reprezentovala opět pětice, již ostřílených biologických olympioniků. Jmenovitě Eva Schrötterová, Veronika Svobodová a Václav Klepáček z tercie, Marta Homolová a Lucie Trochová z kvarty. Jejich kategorie měla místo konání na ZŠ Schultzovy sady ve Dvoře Králové nad Labem. Do první jedenáctky se vešla čtveřice našich studentů. Marta skončila na 10. místě, Lucka na 11. místě a Eva na místě 18. Nutno však jedním dechem dodat, že účastníků této kategorie bylo celkem 37. Úspěšnými řešiteli (s výsledky přes 60 %) se stali Veronika a Václav


     Oba postoupili i do kola krajského, které proběhlo 11. května na Biskupském gymnáziu v Hradci Králové. V něm Veronika obsadila místo 12. a Václav 23. O náročnosti soutěže a silné konkurenci svědčí to, že oba byli opět úspěšní řešitelé. 


     Za komisi biologie z celého srdce děkuji všem účastníkům okresního i krajského kola biologické olympiády, neboť si jsme vědomi, jaké obrovské množství práce a času věnovali této soutěži všichni studenti. Děkuji za skvělou reprezentaci naší školy a do dalších let přeji ještě lepší výsledky.  


     Podrobné výsledkové listiny jsou k nalezení na tomto odkazu

     Fotografie z obou kategorií a obou kol soutěže jsou k vidění v Galerii na tomto odkazu.


AUTOR ČLÁNKU

Mgr. Jiří Svoboda

Mgr. Jiří Svoboda

Ve školním roce 2023-2024 jsem třídním 4.X. Biologii učím ve třídách 1.X, 2.X, 3.X, 4.X a 5.X. Zeměpis vyučuji ve třídách 1.X, 3.X, 4.X, 6.X a ve čtvrtých ročnících volitelný zeměpis. Funguji jako koordinátor environmentální výchovy a jako předseda předmětové komise biologie, zeměpisu a chemie.

PŘÍSPĚVKY KATEGORIE BIOLOGIE