Gymnázium, Trutnov, Jiráskovo náměstí 325 se sídlem Jiráskovo náměstí 325, 541 01 Trutnov

Krajské kolo zeměpisné olympiády

Krajské kolo zeměpisné olympiády


     Krajského kola 25. ročníku zeměpisné olympiády se zúčastnila trojice postupujících studentů našeho gymnázia ve středu 29. března na Gymnáziu Boženy Němcové v Hradci Králové, kteří úspěšně prošli okresním kolem. Po jednom zástupci jsme měli ve třech ze čtyř kategorií.


     V kategorii A - Vojtěch Pospíchal z 1.X, v kategorii B - Anna Vondráčková z 2.X a v kategorii C - Filip Kvášovský z 3.X.


     Časově a znalostně náročná soutěž byla složena ze tří částí – test s teoretických znalostí, práce s atlasem a praktický úkol. 


     Ve výsledném pořadí za Královehradecký kraj obstáli naši studenti takto:

     Vojtěch Pospíchal se jako úplný nováček soutěže umístil na 11. místě, Anna Vondráčková na místě 6. Pro kategorie A a B je krajské kolo již nepostupové – oba jsou tedy mezi dvanáctkou nejlepších geografů své kategorie v Královehradeckém kraji. 


     Filip Kvášovský v krajském kole obsadil skvělé 2. místo, s pouhopouhou jednobodovou ztrátou na vítězku. A tento jediný bod se po vyhlášení výsledků v rámci celé republiky stal bodem lehce nešťastným. Podle regulí soutěže totiž postupuje do celostátního kola vždy vítěz kola krajského. A čtrnáct vítězů je doplněno dalším deseti nejlepšími účastníky z celé republiky.  

     Ačkoli byl tedy Filip druhý v rámci kraje a 27. nejlepším geografem své kategorie v celé republice, do celostátního kola o tento jediný bod nepostupuje. 


    Věřme tedy, že v příštím roce se štěstí přehoupne na Filipovu stranu a bude tak moci reprezentovat školu v celostátním kole tak, jako se to povedlo jeho sestře Lídě v této kategorii dokonce dvakrát. 


     Děkuji za všechny zeměpisáře všem studentům za poctivou přípravu a příkladnou reprezentaci školy v této náročné, ale krásné olympiádě. 



     Kompletní výsledkové listiny daných kategorii na tomto odkazu, seznam postupujících do celostátního kola, s Filipem na 27. místě v rámci celé republiky, na tomto odkazu



AUTOR ČLÁNKU

Mgr. Jiří Svoboda

Mgr. Jiří Svoboda

Ve školním roce 2023-2024 jsem třídním 4.X. Biologii učím ve třídách 1.X, 2.X, 3.X, 4.X a 5.X. Zeměpis vyučuji ve třídách 1.X, 3.X, 4.X, 6.X a ve čtvrtých ročnících volitelný zeměpis. Funguji jako koordinátor environmentální výchovy a jako předseda předmětové komise biologie, zeměpisu a chemie.

PŘÍSPĚVKY KATEGORIE ZEMĚPIS