Gymnázium, Trutnov, Jiráskovo náměstí 325 se sídlem Jiráskovo náměstí 325, 541 01 Trutnov

Zeměpisná olympiáda - školní a okresní kolo

Zeměpisná olympiáda - školní a okresní kolo


     Letošní, tedy 25. ročník zeměpisné olympiády proběhl po třech letech covidové a postcovidové pauzy opět prezenčně. Školní kolo pro všechny kategorie se odehrálo ve čtvrtek 26. ledna, a to dvoukolově: nejprve pro kategorie nižšího gymnázia (A, B a C) a poté pro kategorii D, studenty vyššího gymnázia. Celkem se školního kola zúčastnilo 29 studentů, což je pro nás – učitele zeměpisu – velmi potěšující. Olympiáda se na školní úrovni skládala z testu z teoretických znalostí a z práce s atlasem.  

Výsledky školního kola jsou vidět v přiložených tabulkách. 

     Děkujeme Nadačnímu fondu Gymnázia Trutnov, který soutěž finančně podpořil. Všichni účastníci se tedy sladce odměnili a první tři z každé kategorie obdrželi peněžní poukázky do papírenského obchodu TK Obaly. 


     Z každé kategorie školního kola postoupila do okresního kola první dvojice. Jak vidno – v kategorii D byly výsledky velmi těsné a o postupujícím rozhodovaly až přísné regule, běžně používané až v kole krajském. 

     Ve středu 22. února odjela tedy osmička našich reprezentantů do Dvora Králové, kde na ZŠ Schulzovy sady proběhlo okresní kolo soutěže. V neškolních kolech je soutěž tříkolová – test a práci s atlasem doplňuje zajímavý praktický úkol. Podle dodaných výsledků i podle osobních pocitů si nevedli naši zástupci vůbec špatně. Z osmi soutěžících má Gymnázium Trutnov jedno první, jedno druhé a jedno třetí místo. A dvě místa čtvrtá. Z osmi našich soutěžících ale nakonec bylo šest úspěšných řešitelů (tedy více než 60 % bodů), přičemž Jáchym Kubeček z 1.X o pouhé 3 body za úspěšným řešitelem zaostal. 


Úspěchy z okresního kola:

V kategorii A (prima): Vojta Pospíchal na 4. místě a Jonáš Kubeček na 8. místě. 

V kategorii B (sekunda): Anička Vondráčková zvítězila a Anička Hanlová obsadila 4. místo.

V kategorii C ( tercie a kvarta): Filip Kvášovský (3.X) zabodoval na 2. místě a Viktoriia Rybakova (4.X) skončila na 11. místě. 

V kategorii D (vyšší gymnázium): Martin Fiala (2.A) obsadil 3. místo a Eliška Dvořáková (5.X) byla na 6. místě. . 


     O postupujících do krajského kola se bude rozhodovat v nejbližších dnes, jisté je však to, že Anička Vondráčková a Filip Kvášovský určitě pojedou. U ostatních se může stát, že díky vysokému počtu bodů se do krajského kola nominují rovněž. 

     
     Všem našim reprezentantům gratulujeme. Postupujícím přejeme ještě do krajského kola co nejlepší výsledky a co nejkrásnější pocity. 






AUTOR ČLÁNKU

Mgr. Jiří Svoboda

Mgr. Jiří Svoboda

Ve školním roce 2023-2024 jsem třídním 4.X. Biologii učím ve třídách 1.X, 2.X, 3.X, 4.X a 5.X. Zeměpis vyučuji ve třídách 1.X, 3.X, 4.X, 6.X a ve čtvrtých ročnících volitelný zeměpis. Funguji jako koordinátor environmentální výchovy a jako předseda předmětové komise biologie, zeměpisu a chemie.

PŘÍSPĚVKY KATEGORIE ZEMĚPIS