Gymnázium, Trutnov, Jiráskovo náměstí 325 se sídlem Jiráskovo náměstí 325, 541 01 Trutnov

Studentské prezidentské volby

Studentské prezidentské volby


Studentské prezidentské volby na Gymnáziu Trutnov

 

Naše gymnázium se stalo jednou ze škol, na níž se konaly pod záštitou programu Jeden svět na školách organizace Člověk v tísni studentské prezidentské volby.

 

V pondělí 12. a v úterý 13. prosince 2022 proběhlo první kolo studentské prezidentské volby. Možnost volit si nenechala ujít většina studentů, volební účast na naší škole totiž přesáhla 68 %. Zapojit se do studentských voleb mohli – na rozdíl od klasických voleb – nejen plnoletí studenti, ale všichni studenti, kteří dosáhli 15 let. Na naší škole vyhrála Danuše Nerudová, která by v těchto volbách ani nemusela podstoupit druhé kolo, jelikož získala více jak 5O % odevzdaných hlasů. Na druhém místě skončil Petr Pavel, na třetí příčce Andrej Babiš.

 

Druhé kolo voleb proběhlo ve středu 18. a ve čtvrtek 19. ledna 2023. Přes očekávání pořadatelů byla účast ještě vyšší - celých 75,2 %. Zvítězil Petr Pavel s 93 %, Andrej Babiš získal 7 %.

 

Organizaci na naší škole zajišťovaly třetí ročníky (7. X, 3. A, 3. B) ve spolupráci s učiteli předmětové komise společenských věd. Nás pořádající studenty překvapilo, kolik práce a času stojí za přípravou voleb, kdežto volby samotné proběhly rychle a hladce. Každá skupina pořadatelů měla na starost jinou funkci: jedni zařizovali propagaci a vytvářeli letáčky, další připravovali volební místnost, řada studentů si vyzkoušela roli člena volební komise. Pořádat volby bylo pro nás užitečnou zkušeností a jsme rádi, že jsme se do celorepublikových studentských voleb mohli zapojit. Bylo zajímavé zjistit preference mladých voličů na naší škole. Pro mnoho lidí to byla také první zkušenost s volbami a seznámení s principy zastupitelské demokracie a s volebním systémem České republiky. Potěšilo nás, že studenti přistoupili k volbám zodpovědně a že se zajímají o společenské a politické dění.

 

 

Hana Jorová (7. X)

 

 

Republikové výsledky studentských prezidentských voleb jsou dostupné na webové stránce https://www.jsns.cz/projekty/studentske-volby/vysledky-studentskych-voleb.



GALERIE



PŘILOŽENÉ SOUBORY


Název Popis Stažení
studentske-prezidentske-volby-2023-gtu-vysledky-1-i-2-kolo.pdf STÁHNOUT