Gymnázium, Trutnov, Jiráskovo náměstí 325 se sídlem Jiráskovo náměstí 325, 541 01 Trutnov

Fotoworkshop s Rostlislavem Bartoněm na Záboři

Fotoworkshop s Rostlislavem Bartoněm na Záboři


     V pondělí 25. dubna se osmnáct studentů vyššího stupně gymnázia v doprovodu Jiřího Svobody vydalo v rámci projektu Krajinou Sudet na exkurzi do dvou zaniklých osad souhrnně nazývaných Záboř. Obě Záboře leží v blízkosti Janovic u Trutnova. Ta položená blíže k Janovicím bývala v minulosti nazývána Janovickou Záboří a druhá Bischofsteinskou Záboří. Obě osady zanikly v průběhu 50. let po odsunu/vyhnání původního německy mluvícího obyvatelstva.


    V mlhavém počasí působily pozůstatky starých stavení s mohutnými javory kleny a prastarými pokroucenými třešněmi, které kdysi poskytovaly stín a osvěžení místním obyvatelům a chránily jejich příbytky před požáry a povětrnostními vlivy, velmi zasmušile a nutili každého z nás k zamyšlení nad osudem bývalých obyvatel. Rytiny v blízkých teplických skalách, vlhké a zatuchlé kamenné sklepy, mechem porostlé studny s průzračnou vodou, torza zemědělského náčiní, to a mnoho dalšího jsme spatřili při procházení Záboří, kam zavítají jen občasní turisté.


     Součástí exkurze byl hlavně fotoworkshop s fotografem Rostislavem Bartoněm z Českých Petrovic, který nám udělil spoustu užitečných rad ze své praxe, jak zlepšit své fotografické schopnosti a postoupit na vyšší úroveň fotografování. Některé fotografie zde pořízené pod dohledem pana Bartoně budou k vidění na nadcházející výstavě v Galerii Dračí ulička, jež bude jakýmsi vyvrcholením projektu Krajinou Sudet.


     Projekt Krajinou Sudet (více zde) započal již v říjnu 2021 a při třech exkurzí do zaniklých obcí na Trutnovsku a následných diskusí s rodáky a odborníky se jej zúčastnilo 35 studentů vyššího stupně gymnázia. Terénní fotografická dílna na Záboři s fotografem zmizelé sudetské krajiny tak byla pro studenty nejen velkým přínosem, ale zároveň jakousi odměnou za jejich podílení se na projektu.


     Na závěr bychom ještě chtěli poděkovat panu Bartoňovi za jeho čas a ochotu, s jakou se nám věnoval a s jakou se s námi podělil o své dlouholeté zkušenosti.


     Fotografie v galerii na tomto odkazu.


Václav Fitl, 5.X

Jiří Svoboda


AUTOR ČLÁNKU

Mgr. Jiří Svoboda

Mgr. Jiří Svoboda

Ve školním roce 2023-2024 jsem třídním 4.X. Biologii učím ve třídách 1.X, 2.X, 3.X, 4.X a 5.X. Zeměpis vyučuji ve třídách 1.X, 3.X, 4.X, 6.X a ve čtvrtých ročnících volitelný zeměpis. Funguji jako koordinátor environmentální výchovy a jako předseda předmětové komise biologie, zeměpisu a chemie.

PŘÍSPĚVKY KATEGORIE BIOLOGIE