Gymnázium, Trutnov, Jiráskovo náměstí 325 se sídlem Jiráskovo náměstí 325, 541 01 Trutnov

Studenti nižšího gymnázia v okresním kole biologické olympiády

Studenti nižšího gymnázia v okresním kole biologické olympiády


     Okresní kola biologické olympiády pro nižší stupeň gymnázia (a odpovídající ročníky základních škol), tedy kategorie C a D, se uskutečnila v průběhu dubna. 


     Naše gymnázium v kategorii C (tercie a kvarta) reprezentovala čtveřice studentů: z tercie Marta Homolová a Lucie Trochová, z kvarty Zuzana Závodná a Tadeáš Kašpar. Soutěž proběhla na ZŠ Schultzovy sady ve Dvoře Králové nad Labem a jako vždy se skládala z testu teoretických znalostí, praktického úkolu a poznávání přírodnin. Na této úrovni soutěže se hodnotil i vstupní úkol, který postupující vypracovávali v průběhu března.


     Tadeáš Kašpar byl jediným úspěšným řešitelem (více než 60% dosažených bodů) a z 9. místa postupuje do krajského kola soutěže. 

     Marta Homolová obsadila místo 12., Lucie Trochová místo 14. a Zuzana Závodná místo 16.




     Zastoupení našich studentů v kategorii D (prima a sekunda) bylo bohatší: z primy, tedy úplných nováčků soutěže, postoupili do okresního kola Ester Brodská, Taťána Homolová, Anežka Plšková a David Němeček, ze sekundy pak Veronika Svobodová a Václav Klepáček. Jejich okresní kolo proběhlo na ZŠ v Malých Svatoňovicích. Stejně jako jejich starší spolužáci plnili tři kola soutěže a s sebou přiváželi své vstupní úkoly, v kterých zpracovávaly zajímavá témata: pozorování ptáků na krmítku, porovnávání dřevin podle pupenů, výskyt hub v zimních lesích. 

     Pět zástupců našeho gymnázia v této kategorii dosáhlo na úspěšného řešitele a skončili tak v první desítce nejlepších účastníků. 

    

     Václav Klepáček se umístil na 3. místě, Veronika Svobodová na 4. místě, David Němeček na 6. místě, Anežka Plšková na 7. místě, Taťána Homolová na 10. místě. Všichni tak postupují do krajského kola. Ester Brodská obsadila místo 21. 


     Jménem všech biologů děkuji všem za účast ve školním i okresním kole, skvělou reprezentaci a přeji stejné nebo lepší úspěchy v kolech krajských, která proběhnou v druhé polovině května. 



 



AUTOR ČLÁNKU

Mgr. Jiří Svoboda

Mgr. Jiří Svoboda

Ve školním roce 2023-2024 jsem třídním 4.X. Biologii učím ve třídách 1.X, 2.X, 3.X, 4.X a 5.X. Zeměpis vyučuji ve třídách 1.X, 3.X, 4.X, 6.X a ve čtvrtých ročnících volitelný zeměpis. Funguji jako koordinátor environmentální výchovy a jako předseda předmětové komise biologie, zeměpisu a chemie.

PŘÍSPĚVKY KATEGORIE BIOLOGIE