Gymnázium, Trutnov, Jiráskovo náměstí 325 se sídlem Jiráskovo náměstí 325, 541 01 Trutnov

Krajské kolo zeměpisné olympiády a úspěšní sourozenci Kvášovští

Krajské kolo zeměpisné olympiády a úspěšní sourozenci Kvášovští


     Ve středu 30. března proběhlo Krajské kolo zeměpisné olympiády distanční formou prostřednictvím aplikace Masarykovy univerzity. Gymnázium Trutnov reprezentovala čtveřice studentů ve třech kategoriích. Soutěž byla složena tradičně ze tří částí – test, práce s atlasem, praktický úkol. Během dvou hodin intenzivní práce v počítačové učebně měli naši geografové hotovo. A jejich výsledky více než pěkné. 


Kategorie A (prima) 

Anna Vondráčková obsadila 6. místo. Což je na úplného nováčka v soutěži velký úspěch. Blahopřeji.


Kategorie B (sekunda)

Filip Kvášovský svou kategorii vyhrál. A vzhledem k tomu, že celostátní kolo se v jeho kategorii nekoná, je to maximum, kterého mohl dosáhnout. Po porovnání výsledků z ostatních krajů patří Filip do desítky nejlepších geografů ve své kategorii v republice. Gratuluji!


Kategorie C (tercie a kvarta)

Marta Homolová (3.X) skončila jako úspěšná řešitelka (více než 60 % dosažených bodů) na 15. místě. Gratuluji. 

Ludmila Kvášovská (4.X) stejně jako loni postupuje do celostátního kola soutěže. Ačkoliv v Královehradeckém kraji nezvítězila, její vysoký bodový zisk z dosaženého druhého místa ji postup umožňuje. Gratuluji velmi!



Přesné bodové ohodnocení na webu soutěže


     Sourozenci Kvášovští jsou dlouhodobě v zeměpisných soutěžích úspěšní. Lída již podruhé postoupila do celostátního kola a příští rok si lze vsadit, že do Prahy pojedou společně. Je to obdivuhodné a jejich úspěchy a zaujetí geografií si zaslouží následování. Moc oběma děkuji. Nejen za reprezentaci školy, ale i za jejich přístup k zeměpisu jako takovému. Tak tedy ještě výš a ještě dál! 



     Vztah Lídy a Filipa k zeměpisu možno přečíst zde.


"Pro mě i bratra je zeměpis jedním z nejoblíbenějších předmětů. Ve škole se snažíme při hodinách aktivně zapojit do výuky, a i mimo vyučování zeměpis naplňuje velkou část našeho volného času. Oba děláme orientační běh, při kterém je práce s mapou velmi důležitá, a i doma si často povídáme o geografii. Já jsem se zeměpisnou olympiádou začala v primě a o rok později se ke mně připojil i Filip, ačkoliv byl teprve v 5. třídě a soutěžil s o rok staršími dětmi. Každý rok jsme zaznamenali úspěchy a letošní kola se obzvlášť povedla. Výsledky kola krajského jsme netrpělivě očekávali, a nakonec nás velmi mile překvapily. Bratrovo vítězství v okresním i krajském kole je úžasné a já se již plně soustředím na přípravu na své druhé celostátní kolo, které se na rozdíl od minulého uskuteční prezenčně v Praze, za což jsem opravdu ráda.

V olympiádách máme největší oporu v rodině, především v rodičích, které těší každý náš úspěch. Podporují nás samozřejmě i učitelé a kamarádi.

Mou největší prioritou teď je zvládnout celostátní kolo a Filip si už může do příštího roku oddechnout, protože v jejich kategorii je krajské kolo tím nejvyšším. Se zeměpisnou olympiádou tímto určitě nekončíme a další roky se budeme účastnit znovu."

Lída Kvášovská 





AUTOR ČLÁNKU

Mgr. Jiří Svoboda

Mgr. Jiří Svoboda

Ve školním roce 2023-2024 jsem třídním 4.X. Biologii učím ve třídách 1.X, 2.X, 3.X, 4.X a 5.X. Zeměpis vyučuji ve třídách 1.X, 3.X, 4.X, 6.X a ve čtvrtých ročnících volitelný zeměpis. Funguji jako koordinátor environmentální výchovy a jako předseda předmětové komise biologie, zeměpisu a chemie.

PŘÍSPĚVKY KATEGORIE ZEMĚPIS