Gymnázium, Trutnov, Jiráskovo náměstí 325 se sídlem Jiráskovo náměstí 325, 541 01 Trutnov

Bonjour Trutnov

Bonjour Trutnov


Bonjour Trutnov


Frankofonní kultura na gymnáziu i v kavárně


Březen – mezinárodní měsíc frankofonie se tentokrát ohlásil i v Trutnově. Proběhly zde dvě akce, jedna přímo na půdě gymnázia a druhá v elegantním prostředí kavárny UFFO. Tým z Francouzské aliance Pardubice dorazil vybavený pracovním nadšením, zajímavými materiály a palačinkovým těstem v dopoledních hodinách na Gymnázium na Jiráskově náměstí. V nedávno zrekonstruované a velmi příjemné učebně v podkrovních prostorách, která připomíná spíše studiový ateliér než školní třídu, pracoval ředitel Aliance Simon Gilmer se svými lektory se dvěma skupinami studentů francouzského jazyka. Na další „francouzštináře“ se určitě dostane příště. Studenti měli možnost si ověřit komunikaci s rodilým mluvčím, nacvičit si vlastní ústní projev i seznámit se s různými aspekty frankofonních zemí a kultury, která zasahuje na 5 světových kontinentů. Čas rychle ubíhal a na závěr byli účastníci odměněni čerstvě upečenými pravými francouzskými crêpes, palačinkami, s různými druhy marmelád. A také dostali pozvání na Soirée francophone do kavárny kulturního domu UFFO, kde se konal večer otevřený široké veřejnosti. Někteří pozvání využili i proto, že přišli podpořit kamarádky, které zajímavý večer plný francouzštiny a zvyků spojených s frankofonním světem, doprovodily hudbou. Vystoupily zde absolventka gymnázia Linda Endrychová, která studuje francouzštinu na Univerzitě Karlově a současná studentka prvního ročníku Nela Hammerschmiedová. A jak večer probíhal? Zde je podaný očima studentky druhého ročníku, Klárou Vymetalovou.



 „Ve středu 9.3. jsme se zúčastnily frankofonního odpoledne v kavárně Uffo. Posadily jsme se tak, abychom viděly na televizi, kde se promítaly doprovodné tematické obrázky nebo otázky z kvízu, který jsme všichni mohli plnit na svých mobilních telefonech, a čekaly na zahájení. Hlavní slovo měl Francouz Simon Gilmer společně se slečnou překladatelkou. Téma bylo jasné FRANKOFONNÍ ZEMĚ A JEJICH ZVYKLOSTI. Za sebe mohu říci, že jsem se dozvěděla mnoho nového, například, že průměrný Francouz stráví zhruba 2,5 hodiny u jídelního stolu, nebo jak prostřít stůl, abych nikoho neurazila špatným pořadím skleniček na víno a vodu. Celý večer završila ochutnávka palačinek, na které mimochodem také přišla během přednášky řeč. Byl to příjemně strávený večer. Jen by příště bylo lepší, kdyby se při prezentaci použil mikrofon, protože kvůli velkému zájmu o tuto akci byl v místnosti ruch a proslov byl obtížně slyšet.“


Těšíme se všichni na další setkání!


Více fotografií v Galerii na tomto odkazu.


Au revoir à Trutnov!

AUTOR ČLÁNKU

Mgr. Karolína Václavíková

Mgr. Karolína Václavíková

Na gymnáziu vyučuji francouzský jazyk a výtvarnou i estetickou výchovu zaměřenou výtvarně od roku 2008. Dále spolu s kolegy organizuji poznávací zájezdy do Francie a připravuji studenty na mezinárodní zkoušky z FRJ. Každý rok organizujeme v galerii Dračí ulička výstavy a Studentský salon.

PŘÍSPĚVKY KATEGORIE FRANCOUZSKÝ JAZYK