Gymnázium, Trutnov, Jiráskovo náměstí 325 se sídlem Jiráskovo náměstí 325, 541 01 Trutnov

Školní kolo biologické olympiády kategorie C a D

Školní kolo biologické olympiády kategorie C a D


     Letošní, již 56. ročník biologické olympiády nese téma „Jak přežít zimu“. V kategoriích D a C, tedy třídy prima až kvarta, se školního kola soutěže zúčastnilo 17 studentů. Více než tříhodinové klání se skládalo ze tří částí. Testu z teoretických znalostí, z poznávání rostlin, hub a živočichů a praktického úkolu. Ten byl pro kategorii C zaměřen na zkoumání a popis pupenů dřevin. Soutěžící v kategorii D pak zjišťovali, jakým způsobem se rozšiřují diaspory (tedy hlavně semena a plody) různých rostlin.


     Drtivá většina soutěžících žáků dosáhla na 60% bodový zisk, který podle regulí soutěže označuje úspěšného řešitele. Jak si jednotliví účastníci vedli – ukazuje přiložená výsledková listina. Do okresního kola biologické olympiády, které se bude konat v dubnu, postupuje pětice nejlepších řešitelů z každé kategorie. Věřme, že se nebude muset konat distanční formou jako v loňském roce. Postupující ještě předtím čeká vypracování povinného vstupního úkolu, opět na téma „Jak přežít zimu“. 


     Za komisi biologie gratuluji výhercům, blahopřeji postupujícím a především moc děkuji všem, kteří se olympiády zúčastnili. Soutěž je to opravdu náročná a především pro primu a sekundu překvapivá při potýkání se s mikroskopovací technikou. Odměnou budiž všem čokoládová výhra a především vynikající pocit z dobře odvedené práce.


    Více v sekci Galerie na tomto odkazu.   

AUTOR ČLÁNKU

Mgr. Jiří Svoboda

Mgr. Jiří Svoboda

Ve školním roce 2023-2024 jsem třídním 4.X. Biologii učím ve třídách 1.X, 2.X, 3.X, 4.X a 5.X. Zeměpis vyučuji ve třídách 1.X, 3.X, 4.X, 6.X a ve čtvrtých ročnících volitelný zeměpis. Funguji jako koordinátor environmentální výchovy a jako předseda předmětové komise biologie, zeměpisu a chemie.

PŘÍSPĚVKY KATEGORIE BIOLOGIE