Gymnázium, Trutnov, Jiráskovo náměstí 325 se sídlem Jiráskovo náměstí 325, 541 01 Trutnov

Krajinou Sudet - Černá Voda II.

Krajinou Sudet - Černá Voda II.


     V pátek 26. listopadu proběhla terénní vycházka v rámci projektu Krajinou Sudet. Opět do Černé Vody, protože zájem o tuto lokalitu a o projekt byl takový, že bylo nutné účastníky rozdělit na dvě skupiny. Třináct studentů využilo této dobrodružné nabídky - prozkoumat zaniklou obec a seznámit se s rodačkou - paní Inge Eflerovou. Vycházky se opět zúčastnili fotografové. Potenciál budoucí výstavy je tedy více než jistý.


     Černá Voda (Schwarzwasser) u Žacléře nabídla poslední podzimní den. Sychravý, studený, mlžný. S lehce poletujícími vločkami. Přesně takovou atmosféru, kterou si zaniklá obec zaslouží a v které nejvíce vynikne vše, co po ní do dneška zbylo. Ruiny domů. Domovní stromy - jasany. Hřbitov a památník padlým. Veškeré odstíny hnědé barvy. Kardinál žíhaný - stará a polozapomenutá odrůda jabloně, kterou nám ke svému překvapení objevil a ostatním představil Vašek Fitl z 5.X. A znovu houpačka - jiná, ale houpavější...


     Na konci terénní vycházky nás očekávala ředitelka žacléřského muzea  Bc. Eva Rennerová společně s rodačkou, paní Inge Eflerovou. Tentokrát nikoli pomocí fotografií, ale reálně, jsme si společně s nimi prošli trasu z centra Černé Vody ke státním hranicím, Růžovému paloučku a především a hlavně k rodnému domu paní Eflerové. V kterém po válce její rodina musela platit nájem, o který posléze přišla, a který si mohla v 90. letech restituovat. Vše doprovázeno poutavým vypravováním a vzpomínáním na poválečné dětství. Porovnáváním současného stavu krajiny a obce s příběhy a starými fotografiemi. Včetně příběhů o sousedech - prapra- a prarodičích Veroniky Kápičkové ze 4.A.


     Velký dík patří všem účastníkům, kteří v posledním předsněhovém dni strávili dopoledne v krajině Podkrkonoší. A samozřejmě děkuji paní Rennerové a paní Eflerové za jejich účast, spolupráci a množství znovu objevené historie.


     Všechno se to moc zajímavě propojilo...


Více v sekci Galerii na tomto odkazu.

AUTOR ČLÁNKU

Mgr. Jiří Svoboda

Mgr. Jiří Svoboda

Ve školním roce 2023-2024 jsem třídním 4.X. Biologii učím ve třídách 1.X, 2.X, 3.X, 4.X a 5.X. Zeměpis vyučuji ve třídách 1.X, 3.X, 4.X, 6.X a ve čtvrtých ročnících volitelný zeměpis. Funguji jako koordinátor environmentální výchovy a jako předseda předmětové komise biologie, zeměpisu a chemie.

PŘÍSPĚVKY KATEGORIE BIOLOGIE