Gymnázium, Trutnov, Jiráskovo náměstí 325 se sídlem Jiráskovo náměstí 325, 541 01 Trutnov

Krajinou Sudet - Černá Voda

Krajinou Sudet - Černá Voda


     Ve středu 10. listopadu se konala další terénní vycházka v rámci projektu Krajinou Sudet. Celkem šestnáct studentů, část nových zájemců a část účastníků již předchozí vycházky do zaniklé obce Debrné. Rozhodně ale nadšených a toužících poznat něco zajímavého. 


     Tentokrát jsme navštívili (víceméně) zaniklou obci Černá Voda (Schwarzwasser) u Žacléře. Podzimní krajina v podhůří Krkonoš, s výhledy na Vraní hory. S historií těžby černého uhlí. S tajemným Burgem. S místem odchodu Jana Ámose Komenského do exilu. S malým hřbitovem a ruinami domů. S bývalou školou a množstvím křížků podél cest. Houpačka a probíhání Komenského labyrintem světa…


     Prvním cílem projektu Krajinou Sudet je fotodokumentace zaniklých míst i současné krajiny. Nutno říci, že se jej mnozí účastníci chopili s vervou. Stativy, teleobjektivy, polarizační filtry. Již se těším na výstavu. Druhým cílem projektu je seznámení se s územím díky odborníkům. Tím byla ředitelka žacléřského muzea  Bc. Eva Rennerová. Ta „prošla“ se studenty celou obec znovu pomocí starých fotografií. Díky Evě Rennerová se dvouhodinového posezení v muzeu zúčastnila i rodačka z Černé Vody, paní Inge Eflerová. Její vyprávění o dětství a dospívání v Černé Vodě v 50. a 60. letech minulého století zanechalo na studentech velký dojem a vyvolalo v nich otázky, které paní Eflerová s radostí zodpovídala. Své vyprávění doprovázela nádhernými fotografiemi z rodinného archívu. Spousta krásně obyčejných obrázků z každodenního života, zajímavých informací a nových souvislostí. 


     Děkuji všem nadšeným účastníkům této vycházky. A vzhledem k tomu, že zájem o ní byl velký, navštívíme Černou Vodu s podobně početnou skupinou zájemců ještě koncem listopadu. 


     Velmi děkuji paní Evě Rennerové a paní Inge Eflerové. V kombinaci s objevitelským výletem to bylo nádherné listopadové dopoledne. 



     Více v sekci Galerii na tomto odkazu.


AUTOR ČLÁNKU

Mgr. Jiří Svoboda

Mgr. Jiří Svoboda

Ve školním roce 2023-2024 jsem třídním 4.X. Biologii učím ve třídách 1.X, 2.X, 3.X, 4.X a 5.X. Zeměpis vyučuji ve třídách 1.X, 3.X, 4.X, 6.X a ve čtvrtých ročnících volitelný zeměpis. Funguji jako koordinátor environmentální výchovy a jako předseda předmětové komise biologie, zeměpisu a chemie.

PŘÍSPĚVKY KATEGORIE BIOLOGIE