Gymnázium, Trutnov, Jiráskovo náměstí 325 se sídlem Jiráskovo náměstí 325, 541 01 Trutnov

Prožili jsme společně oslavy stovky

Prožili jsme společně oslavy stovky


Kdo si počká, ten se dočká. Oslavy 100. výročí založení trutnovského gymnázia jsme začali plánovat na počátku roku 2019, přičemž od září téhož roku přípravy běžely naplno. Bylo to v době, kdy se lidé mohli bez obav a omezení scházet v jakémkoliv počtu.  Již tenkrát se zrodila myšlenka okořenit jubileum opravdu bohatým programem, v němž si najdou to svoje absolventi nedávní i ti, kteří maturovali před lety. Program jsme načrtli tak, aby vedle tradičního Dne otevřených dveří přímo ve škole obsahoval i dvě akce směřující do SCT UFFO. Jednou z nich měl být společenský večer se zajímavým programem a hudebním hostem, druhou hudební večer, kde jsme chtěli představit školní pěvecký sbor a úspěšné hudebníky rozmanitých žánrů z řad absolventů i aktuálních studentů trutnovského gymnázia.


Původní termín oslav byl dlouho naplánován na říjen a listopad 2020. Hodně nejistoty a otázek, zda bude možné oslavy jubilea školy uskutečnit v původním termínu, přinesly již jarní měsíce roku 2020 a tehdejší první covidová uzávěra škol. Přípravy výročí musely tehdy pochopitelně stranou. Plány na uskutečnění oslav jsme oprášil v létě 2020 a znovu začaly docela intenzivní přípravy. Již během září však bylo jasné, že uskutečnění akcí není reálné.  V té době jsme se rozhodli, že alespoň dotáhneme práce na Výročním almanachu Gymnázia Trutnov a připravíme výstavu fotografií. Almanach se podařilo představit ještě před Vánocemi 2020 a výstavu jsme instalovali hned na jaře 2021, i když na svoje diváky i vernisáž si musela ještě pěkných pár měsíců počkat.

Na počátku září 2021 padlo rozhodnutí, že oslavy ještě jednou uspořádat zkusíme. Vzhledem velkému přetlaku kulturních a společenských akcí v Trutnově jsme vše spojili do jednoho víkendu a zároveň jsme si řekli, že je to již poslední pokus.

A tak se přípravy rozběhly znovu. Při vyhodnocování průběhu předprodeje (spíše neprodeje) vstupenek na společenský večer jsme docela trnuli a přemýšleli, co s aktuální situací udělat. Rozhodnutí, že změníme formát večera z plesového na koncertní, sice zarmoutilo některé tancechtivé absolventy, ale nakonec se ukázalo jako jediné správné.


Páteční koncert Michal Prokop tria se sice odehrál v komornější atmosféře, ale to vůbec ničemu nevadilo. Vyznění akustického koncertu skvělých muzikantů, legend českého bigbítu (Michal Prokop, Jan Hrubý a s nimi Pavel Marcel) nadchlo všechny přítomné milovníky tohoto stylu hudby včetně hostů zastupujících zřizovatele trutnovského gymnázia, kterými byli náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Arnošt Štěpánek a člen Rady Královéhradeckého kraje Adam Valenta. A nadšení i zaujetí pro hudbu, které vyzařovalo z Michala Prokopa a Jana Hrubého i po nějakých 55 letech koncertování, to musel být inspirativní zážitek úplně pro každého. Aby nebylo inspirace málo, po koncertu se v krátké ukázce představily i čerstvé Mistryně Evropy v latinskoamerických tancích Adéla Fajfrová a Karolína Tučková. No a potom už byl prostor pro společenskou část večera.


První třetina oslav, se každopádně povedla, a my jsme s napětím vyhlíželi sobotu.  Obavy z toho, že by do školy na den otevřených dveří mohlo dorazit málo lidí vzaly za své již o půl desáté. Od toho okamžiku se totiž škola zaplnila a vyprázdnila se teprve po půl páté odpoledne. Během celého dne bylo možné kdekoliv ve škole potkat skvěle naladěné návštěvníky, pro které byl připraven přepestrý program (vernisáž výstavy fotografií, amatérské divadlo, hudba, výtvarné a hudební dílny, sportovní klání mezi studenty a absolventy, literární koutek, kvízy, badatelské ukázky z biologie, chemie nebo fyziky, setkání s bývalými pedagogy školy, ale také spousta expozic nebo prezentací ze života školy. K dispozici byl samozřejmě almanach, upomínkové předměty a bohaté občerstvení). Ve 13:00 hodin se uskutečnilo i oficiální zahájení Dne otevřených dveří, jež poctili svojí přítomností vedle mnoha absolventů či hostů i starosta města Trutnova Ivan Adamec a oba jeho mistostarostové Tomáš Hendrych a Tomáš Eichler. Po celý den bylo snadné potkávat výborně naladěné návštěvníky, kteří si svůj pobyt v prostorách trutnovského gymnázia opravdu užívali.

Po sečtení všech registrací školu navštívilo celkem 777 absolventů, hostů nebo bývalých učitelů. Když k tomu přičteme cca 120 zaměstnanců školy a studentských pomocníků a další neregistrované návštěvníky (děti, partneři, babičky) kteří doprovázeli ty oficiální, ukázalo se, že během dne školou prošlo více než 1000 návštěvníků. Dojem z průběhu dne byl velmi příjemný a vřelá slova od mnohých návštěvníků velmi potěšující.


Před pátou se dveře školy zavřely a zbýval závěrečný bod programu oslav. Hudební večer v SCT UFFO, který měl dvě částí. V té první se v úvodním bloku nejprve samostatně představil pěvecký sbor Gymnázia Trutnov Colours of GTU pod vedením sbormistra Vojtěcha Kábrta. Po něm postupně přicházeli na scénu jednotliví gratulanti – absolventi trutnovského gymnázia, kteří předvedli svoje kvality buď v sólových vystoupeních, dvojicích či širších seskupeních. Tak postupně vystoupili Tomáš Korbel, Lukáš Červený, Barbora Kulichová, Lucie Viesnerová, Michaela Pražáková, Drahomíra Tvrdíková, Daniela Nováčková, Linda Endrychová, Adéla a Nela Brožkovy, Irene Valkema, Pavla Richterová a hudební seskupení Akutres.  A když v závěrečných skladbách před přestávkou zpíval sbor za doprovodu klavíru a komorní smyčcové formace (v aranžmá Lukáše Červeného), byl to pro všechny velmi emotivní a silný hudební zážitek.

Po přestávce koncert pokračoval sice v jiném duchu, ale stejné kvalitě. Jazzové a funky seskupení My Band, které je rovněž z větší části složeno buď z absolventů trutnovského gymnázia nebo jeho stávajících studentů, to v UFFO rozjelo takových stylem, že atmosféra nemohla nechat chladným nikoho v sále. I tahle část koncertu stála za to.  Hudební večer zakončil oslavy jubilea ve velkém stylu a opravdu stál za to.


Mě osobně však kromě povedených oslav a úžasných hudebních zážitků na koncertě těšily i dvě další sskutečnosti. Tou první je bezvadná spolupráce s lidmi z trutnovské ZUŠ, protože právě tam, nikoliv u nás na gymnáziu, získali všichni vystupující muzikanti základ pro svoje mistrovství.


Tou druhou je absolutní samozřejmost, s níž se všichni pustili do příprav tohoto koncertu bez ohledu na to, zda jsou studenty, absolventy (často se věnujícími jiným oborům) nebo jsou již třeba pár let pedagogy na trutnovské ZUŠce. Prostě přišli a přinesli trutnovskému gymnáziu k výročí krásný hudební dárek. 


Měli jsme příležitost prožít krásné oslavy 100. výročí trutnovského gymnázia. Mimořádnost této chvíle možná naplno oceníme teprve s odstupem času.

 

Děkuji.


Petr Skokan, 25. října 2021