Gymnázium, Trutnov, Jiráskovo náměstí 325 se sídlem Jiráskovo náměstí 325, 541 01 Trutnov

Lída Kvášovská úžasně reprezentuje Gymnázium Trutnov v nejvyšším kole zeměpisné olympiády

Lída Kvášovská úžasně reprezentuje Gymnázium Trutnov v nejvyšším kole zeměpisné olympiády


     Na konci dubna tohoto roku proběhlo celostátní kolo 23. ročníku zeměpisné olympiády pro dvě vyšší kategorie - tedy C (8. a 9. třída ZŠ a odpovídající ročníky víceletých gymnázií) a D (střední školy). Gymnázium Trutnov reprezentovala v kategorii C terciánka Ludmila Kvášovská. 

     Završila tak své čtyřměsíční putování po předních příčkách jednotlivých úrovní. V lednovém školním kole skončila druhá, v únorovém okresním kole postoupila díky dosaženému počtu bodů ze čtvrtého místa do kola krajského. To se konalo v březnu a Lída jej vyhrála. Z prvního místa postoupila do celostátního kola, které proběhlo právě na konci dubna. 

     Společně s dalšími třiadvaceti účastníky soutěžila ve čtyřech různých kategoriích. Její zisky bodů z praktické části a v multimediálního testu byly nejlepší z celého startovního pole. Ve výsledném součtu zaostala pouhých 4,3 bodů za celkovým vítězem soutěže. A skončila na nádherném šestém místě. 

     

     Jinak řečeno - Lída je šestý nejlepší geograf své kategorie v celé republice. 


Je to neuvěřitelný úspěch a můžeme být na Lídu právem hrdí. Zeměpisu se totiž věnuje dlouhodobě, od svého nástupu na gymnázium se zeměpisné olympiády s výbornými výsledky účastní. A v době distanční výuky si nalezla čas na další studium zeměpisu. A má před sebou ještě mnoho pěkných gymnaziálních let, v kterých určitě bude pokračovat ve studiu této skvělé vědy, jakou zeměpis bezpochyby je.


Lído – děkuji, gratuluji a do dalších let Ti přeji se zeměpisem jen samou radost a v soutěžích minimálně stejné výsledky.


Výsledková listina celostátního kola zeměpisné olympiády kategorie C letošního ročníku je zde.

Pro případné zájemce je zde video z vyhlašování výsledků.


A jak to vidí sama Lída:

     „Zeměpisu jsem se začala více věnovat v primě, kdy jsem se poprvé zúčastnila zeměpisné olympiády. V sekundě i v tercii jsem také soutěžila, ale bohužel už on-line. Zeměpisnou cestou mě nejvíce vede táta, který mě podporuje jak vědomostně, tak psychicky. Samozřejmě od učitelů mám také velkou podporu v pokračování se studiem tohoto oboru. 

     Na zeměpisu se mi nejvíce líbí, že má nespočet různých odvětví, ve kterých si každý může najít své. Mě nejvíce baví práce s mapou a atlasem, také asi proto běhám orientační běh. Také mám ráda nauku o přírodních útvarech a procesech např. krasové jevy nebo pohyby litosférických desek atd. Naopak mi moc nesedí, když jsou v olympiádách otázky zaměřeny na světový průmysl nebo místopis České republiky. 

     Tento rok jsem měla velké štěstí na témata a otázky v olympiádě – v celostátním kole mě nejvíce bavila praktická část, v kterém jsem zpracovávala kůrovcovou kalamitu. Tak dobrý výsledek asi nikdo nečekal, já sama jsem tomu dlouho nemohla uvěřit, ale jsem z toho všeho nadšená.

     Zeměpis pro mě znamená hodně a hodlám v něm pokračovat, pokud se nerozhodnu jít jinou, třeba matematickou cestou.“


Jiří Svoboda

AUTOR ČLÁNKU

Mgr. Jiří Svoboda

Mgr. Jiří Svoboda

Ve školním roce 2023-2024 jsem třídním 4.X. Biologii učím ve třídách 1.X, 2.X, 3.X, 4.X a 5.X. Zeměpis vyučuji ve třídách 1.X, 3.X, 4.X, 6.X a ve čtvrtých ročnících volitelný zeměpis. Funguji jako koordinátor environmentální výchovy a jako předseda předmětové komise biologie, zeměpisu a chemie.

PŘÍSPĚVKY KATEGORIE ZEMĚPIS