Gymnázium, Trutnov, Jiráskovo náměstí 325 se sídlem Jiráskovo náměstí 325, 541 01 Trutnov

Od 24. května 2021 se vrací všechny třídy k prezenční výuce bez rotace

Od 24. května 2021 se vrací všechny třídy k prezenční výuce bez rotace


Od pondělí 24. 5. 2021 se podle očekávání z minulého týdne vrací všechny třídy školy k prezenční výuce (bez rotace). Vzhledem ke skutečnosti, že ve stejný den se píší první maturitní didaktické testy a navíc je nezbytné provést u všech žáků, kteří se budou účastnit prezenční výuky, neinvazivní antigenní test, dozná pondělní program dílčích změn. 


Vypadat to bude takto:


Žáci primy, sekundy, tercie a kvarty přijdou do školy a budou se testovat v čase, na který jsou již zvyklí z tohoto týdne, tedy ve skupinách od 7:45 a 8:00.

Pro třídy 1. A, 1. B, 2. A, 2. B a 5. X je testování a následná třídnická hodina naplánováno od 8:00 hodin.

Třídy 3. A, 3. B a 6. X budou stejný program absolvovat od 9:00.

Jako poslední přijdou na řadu žáci 7. X, kteří se dostaví až na desátou hodinu.

 

Vlastní testování budou se svými třídami organizačně zajišťovat třídní učitelé vždy s jedním dalším spolupracujícím pedagogem a proběhne vždy ve dvou přidělených učebnách. Organizační podrobnosti předají svým třídám do konce pracovního týdne právě jednotliví třídní učitelé.


Vlastní vyučování podle rozvrhu hodin začne:


  • třídy nižšího stupně osmiletého oboru hned po skončení testování (v cca 8:15)
  • první a druhý ročník čtyřletého oboru a kvinta – od 2. vyučovací hodiny
  • třetí ročník čtyřletého oboru a sexta – od 3. vyučovací hodiny
  • septima – od 4. vyučovací hodiny.


Rozpis je zpracován tak, aby bylo vše možné organizačně zvládnout po personální i prostorové stránce, a současně bez komplikací mohly probíhat maturitní didaktické testy.


Je nezbytné připomenout, že přítomnost žáků na prezenční výuce je podmíněna negativním výsledkem testu (nebo jeho povolenou náhradou - viz níže). Nadále platí povinnost testování při prvním příchodu do školy v daném týdnu (pro většinu žáků v pondělí, v den příchodu pro ty, kteří přijdou poprvé jindy). Frekvence antigenního testování je pro všechny ročníky nově stanovena na 1x týdně. 

K testování budou v týdnu od 24. 5. 2021 použity samoodběrové testy s odběrem vzorku z přední části nosu (Sejoy – viz návod). Není to nijak problematický postup. Níže přinášíme přehled situací, kdy se žák nemusí ve škole testovat a je možné testování nahradit jiným dokladem.

 

Po celou dobu pobytu ve škole musí žáci dle aktuálně platných MO MZČR používat zakrytí úst a nosu, dodržovat hygienu rukou a nezbytný odstup (alespoň 1,5 m). Výjimku tvoří pouze doba konzumace svačiny nebo oběda (obědy si v případě zájmu nezapomeňte včas objednat). Předepsaným prostředkem k zakrytí dýchacích cest je bez ohledu věk v případě žáků plnících povinnou školní docházku chirurgická rouška nebo rouška splňující obdobné parametry. U žáků, kteří již neplní povinnou školní docházku, je prostředkem k zakrytí úst a nosu respirátor třídy FFP2 nebo obdobný prostředek s minimálně stejnými parametry ochrany. Roušky nebo respirátory v potřebném množství dostatečném množství si žáci přinesou s sebou, v případě nouzové situace budou náhradní roušky k dispozici v kanceláři školy. 

 

Nahradit test je možné:


  • dokladem o tom, že osoba prodělala laboratorně potvrzené onemocnění COVID-19, uplynula u ní doba izolace podle platného mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví a od prvního pozitivního POC antigenního testu nebo RT-PCR testu na přítomnost antigenu viru SARS-CoV-2 neuplynulo více než 90 dní,
  • dokladem o negativním výsledku POC antigenního testu na přítomnost antigenu viru SARS-CoV-2, který není starší než 72 hodin, a který byly proveden poskytovatelem zdravotních služeb podle aktuálně platného mimořádného opatření k provádění testů
  • dokladem o negativním výsledku RT-PCR testu na přítomnost viru SARS-CoV-2, který není starší než 7 dnů, a který byly proveden poskytovatelem zdravotních služeb podle aktuálně platného mimořádného opatření k provádění testů
  • certifikátem Ministerstva zdravotnictví ČR o provedeném očkování proti onemocnění COVID-19, a od aplikace druhé dávky očkovací látky v případě dvoudávkového schématu podle souhrnu údajů léčivém přípravku uplynulo nejméně 14 dní, nebo od aplikace první dávky očkovací látky v případě jednodávkového schématu podle SPC uplynulo nejméně 14 dnů.

 

Současně se musí jednat o osobu bez klinických příznaků onemocnění COVID-19.

 

Mnoho užitečných informací k testování ve školách je k dispozici na speciálním portálu MŠMT zde.