Gymnázium, Trutnov, Jiráskovo náměstí 325 se sídlem Jiráskovo náměstí 325, 541 01 Trutnov

Částečný návrat k prezenční výuce od 3. 5. 2021

Částečný návrat k prezenční výuce od 3. 5. 2021


Vzhledem k aktuálně klidnější epidemiologické situaci je v některých krajích umožněn další návrat žáků do škol. Mezi vybrané kraje patří i Královéhradecký, proto dojde od pondělí 3. 5. 2021 k návratu žáků druhého stupně ZŠ a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií do škol. Je stanoven rotační způsob, což prakticky znamená, že žáci budou po týdnech střídat prezenční a distanční výuku. 

Vzhledem k tomu, že v týdnu od 3. 5. 2021 rovněž probíhají přijímací zkoušky, jejichž organizační zabezpečení bylo nezbytné připravit s předstihem, rozhodli jsme již dříve o pořadí návratu tříd nižšího stupně osmiletého oboru zpět do školy. Připomínám, že režim bude vypadat takto:


v týdnu od 3. 5. 2021 prezenčně 1.X a 3.X, distančně 2.X a 4.X,

v týdnu od 10. 5. 2021 prezenčně 2.X a 4.X, distančně 1.X a 3.X.


V následujících týdnech bude pokračovat nastavený rytmus, nedojde-li k zásadnějším změnám. 


Jak již bylo uvedeno výše, v týdnu od 3. 5. 2021 bude návrat k prezenční výuce kolidovat s konáním přijímacích zkoušek. Obecně by to vzhledem k prostorám, které máme k dispozici, neměl být problém. 


Protože je ale přítomnost žáků na prezenční výuce podmíněna negativním výsledkem testu (nebo jeho povolenou náhradou - viz níže), je nezbytné před zahájením výuky realizovat také testování ve škole. Z výše uvedeného důvodu bude zahájení výuky v pondělí 3. 5. 2021 poněkud upraveno. Žáci dotčených tříd dorazí v pondělí ke škole tak, aby byli přítomni v 8:30. Do budovy nebudou vstupovat, počkají venku. Třídním učitelem nebo pověřeným pedagogickým dozorem budou po skupinkách vyzváni k příchodu do školy a provedení testování. Teprve po testu s negativním výsledkem budou pokračovat k dalšímu programu ve škole. Zahájení výuky předpokládáme od druhé vyučovací hodiny.


Stejně se bude postupovat také ve čtvrtek 6. 5. 2021. V ostatních dnech žáci přijdou do školy běžným způsobem tak, aby bylo možné zahájit výuku od 8:00 hodin. 


K testování budou použity samoodběrové testy s odběrem vzorku z přední části nosu (momentálně máme k dispozici testy LEPU nebo Singclean). Není to nijak problematický postup. Níže přinášíme přehled situací, kdy se žák nemusí ve škole testovat a je možné testování nahradit jiným dokladem.


Po celou dobu pobytu ve škole musí žáci dle aktuálně platných MO MZČR používat zakrytí úst a nosu, dodržovat hygienu rukou a nezbytný odstup (alespoň 1,5 m). Výjimku tvoří pouze doba konzumace svačiny nebo oběda (obědy si v případě zájmu nezapomeňte včas objednat). Předepsaným prostředkem k zakrytí dýchacích cest je bez ohledu věk v případě žáků plnících povinnou školní docházku nově chirurgická rouška nebo rouška splňující obdobné parametry. Roušky v dostatečném množství si žáci přinesou s sebou, v případě nouzové situace budou náhradní roušky k dispozici v kanceláři školy. 

 

Nahradit test je možné:

    • dokladem o tom, že osoba prodělala laboratorně potvrzené onemocnění COVID-19, uplynula u ní doba izolace podle platného mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví a od prvního pozitivního POC antigenního testu nebo RT-PCR testu na přítomnost antigenu viru SARS-CoV-2 neuplynulo více než 90 dní,
    • dokladem o negativním výsledku POC antigenního testu na přítomnost antigenu viru SARS-CoV-2, který není starší než 72 hodin, a který byly proveden poskytovatelem zdravotních služeb podle aktuálně platného mimořádného opatření k provádění testů
    • dokladem o negativním výsledku RT-PCR testu na přítomnost viru SARS-CoV-2, který není starší než 7 dnů, a který byly proveden poskytovatelem zdravotních služeb podle aktuálně platného mimořádného opatření k provádění testů
    • certifikátem Ministerstva zdravotnictví ČR o provedeném očkování proti onemocnění COVID-19, a od aplikace druhé dávky očkovací látky v případě dvoudávkového schématu podle souhrnu údajů léčivém přípravku uplynulo nejméně 14 dní, nebo od aplikace první dávky očkovací látky v případě jednodávkového schématu podle SPC uplynulo nejméně 14 dnů.

Mnoho užitečných informací k testování ve školách je k dispozici na speciálním portálu MŠMT zde.