Gymnázium, Trutnov, Jiráskovo náměstí 325 se sídlem Jiráskovo náměstí 325, 541 01 Trutnov

Návrat dalších středoškoláků k prezenční výuce od 7. 12. 2020

Návrat dalších středoškoláků k prezenční výuce od 7. 12. 2020


Pokud nenastane nějaký dramatický zvrat, což se v tuto chvíli neočekává, přesune se školství od pondělí 7. prosince 2020 do třetího stupně PES, což umožní další návrat žáků k prezenční výuce. Od tohoto dne bude umožněna běžná výuka také ostatním ročníkům středoškoláků, avšak ve stejném rotačním režimu jako v případě tříd nižšího stupně osmiletého oboru. V praxi to bude znamenat, že do Vánoc se stihnou vystřídat ve škole po týdnu všichni žáci prvních až třetích ročníků a kvinty až septimy. 


A jak to bude vypadat reálně? 


Hned 7. 12. 2020 (50. kalendářní týden) se do školy vrátí třídy 1. A, 1. B, 5. X. 2. A a 2. B. O týden později, tedy od 14. 12. 2020 (51. týden) si ověří, zda ještě nezapomněli cestu na Jiráskovo náměstí zbývající třídy, tedy 6. X, 7. X, 3. A a 3. B. Třídy nižšího stupně osmiletého oboru budou pokračovat v již započatém režimu střídání. Předpokládáme, že v období od 7. 12. 2020 bude možné realizovat výuku volitelných předmětů v běžném režimu jak u maturantů, tak v předposledních ročnících. Zachování rotačního systému výuky bude spojeno s platností 3. nebo 4. stupně PES.


Obecná pravidla umožňující přítomnost žáků ve škole, která je nezbytné dodržovat, se velmi podobají těm, která platila před přechodem na distanční výuku. Mezi nejdůležitější patří:


·         zákaz vstupu osob vykazujících příznaky nemoci COVID-19 do budovy školy
·         mytí rukou a dezinfekce
·         dodržování odstupu od ostatních osob
·         nošení roušek po celou dobu přítomnosti ve škole (výjimkou je doba konzumace)
·         náplní hodin TV budou vycházky
·         HV se vyučuje bez aktivního zpěvu
·         časté větrání v prostorách školy (i v průběhu vyučování), vhodné je vrstvení oblečení
·         homogenita tříd – žáci z různých tříd se nesmí mísit
·         vstup třetích osob do budovy školy je možný pouze v odůvodněných případech za dodržení všech platných hygienických pravidel
 

Při dodržení principu rotace tříd jsou žáci povinni účastnit se prezenční i distanční výuky (podle toho, která je v daném týdnu pro příslušnou třídu organizována). V případě vážných důvodů může rodič žáka po dohodě s ředitelem školy z prezenční výuky uvolnit za dodržení obecných podmínek stanovených pro uvolňování z výuky.  


Vedle distanční nebo prezenční výuky jsou povoleny rovněž prezenční individuální konzultace (vždy jeden žák a jeden pedagogický pracovník). Konzultace je nezbytné vždy předem dohodnout.  



Petr Skokan, 30. 11. 2020