Gymnázium, Trutnov, Jiráskovo náměstí 325 se sídlem Jiráskovo náměstí 325, 541 01 Trutnov

Žáci nižšího stupně osmiletého oboru se vrátí k prezenční výuce od 30. 11. 2020 - aktualizováno

Žáci nižšího stupně osmiletého oboru se vrátí k prezenční výuce od 30. 11. 2020 - aktualizováno


Od pondělí 30. listopadu 2020 je umožněn návrat k prezenční výuce také žákům nižšího stupně osmiletého oboru vzdělání. Zatím s řadou omezení, kdy tou nejpodstatnější je dodržení principu rotační výuky. Pokud nedojde v průběhu týdne k nečekaným změnám (což nelze vyloučit nikdy), zahájili by ve 49. kalendářním týdnu (od 30. 11. 2020) prezenční výuku žáci primy a tercie, přičemž sekunda a kvarta by pokračovala v distanční výuce. V následujícím, tedy 50. týdnu (od 7. 12. 2020) by se role vyměnily, takže žáci sekundy a kvarty by se vzdělávali prezenčně a prima s tercií distančně. 


Výuka bude v tomto období probíhat v obdobné organizaci jako před přechodem na distanční. Mezi nejdůležitější pravidla patří:


·         zákaz vstupu osob vykazujících příznaky nemoci COVID-19 do budovy školy
·         mytí rukou a dezinfekce
·         dodržování odstupu od ostatních osob
·         nošení roušek po celou dobu přítomnosti ve škole (výjimkou je doba konzumace)
·         náplní hodin TV budou vycházky
·         HV se vyučuje bez aktivního zpěvu
·         časté větrání v prostorách školy (i v průběhu vyučování), vhodné je vrstvení oblečení
·         homogenita tříd – žáci z různých tříd se nesmí mísit
·         vstup třetích osob do budovy školy je možný pouze v odůvodněných případech za dodržení všech platných hygienických pravidel

 

Při dodržení principu rotační výuky jsou žáci povinni účastnit se prezenční i distanční výuky (podle toho, která je v daném týdnu pro příslušnou třídu organizována). V případě vážných důvodů může rodič žáka po dohodě s ředitelem školy z prezenční výuky uvolnit za dodržení obecných podmínek stanovených pro uvolňování z výuky.  


Vedle distanční nebo prezenční výuky jsou povoleny rovněž prezenční individuální konzultace (vždy jeden žák a jeden pedagogický pracovník). Konzultace je nezbytné vždy předem dohodnout.  


Rotační výuka bude organizována podle výše uvedeného schématu a její trvání bude spojeno s platností 3. nebo 4. stupně PES, přičemž ve třetím stupni se v podobném principu do rotační výuky připojí také další ročníky čtyřletého oboru a vyšší ročníky oboru osmiletého. Určitá dlouhodobější stabilita organizace rotační výuky je zřejmě důvodem zdánlivé nelogičnosti, kdy nyní musíme rozdělit 4 třídy nižšího stupně na dvě skupiny. 


Petr Skokan, 25. 11. 2020