Gymnázium, Trutnov, Jiráskovo náměstí 325 se sídlem Jiráskovo náměstí 325, 541 01 Trutnov

Besedy s politologem Mgr. Tomášem Halamkou

Besedy s politologem Mgr. Tomášem Halamkou


V pondělí 14. září 2020 proběhla v učebně č. 400 na půdě (a to doslova) trutnovského gymnázia beseda pro studenty 4. ročníků v rámci oslav 100. výročí založení školy. Hostem byl politický filozof Mgr. Tomáš Halamka, který maturoval na našem osmiletém oboru v roce 2010. V současné době působí jako odborný asistent na Institutu politologických studií Univerzity Karlovy v Praze.

Mgr. Halamka zavzpomínal na svá středoškolská léta a přiznal, že jeho profesní dráha směřovala již od gymnaziálních let ke společenským, resp. politickým vědám, takže kam po maturitě, byla jednoduchá volba. Výčet tuzemských i zahraničních studijních stáží či kurzů, které postupně absolvoval, by byl opravdu dlouhý. Jmenujme alespoň studijní pobyt na University of Nottingham (2012 - 2013) nebo výzkumné pobyty na University of Oxford (2018) ve Velké Británii nebo na Princeton University (2019) v USA, kterého si sám nejvíce cení.

Studenti se dozvěděli o studijních oborech Institutu politologických studií na Fakultě sociálních věd UK, kde Mgr. Halamka právě dokončuje doktorské studium. Tématem jeho disertační práce je republikanismus. Zároveň dokončuje editaci kolektivní monografie „Jak číst politické myslitele“, která vyjde v letošním roce.

Zdůraznil též nutnost kvalitní výuky moderních dějin na středních školách a zkvalitnění mediální výchovy, neboť pro mladé lidi je stále těžší orientovat se v ohromném množství informací, které se na ně ze všech stran valí.

Velice zajímavou zkušeností byla ta část besedy, kdy T. Halamka seznamoval studenty s obsahem své vědecké činnosti zaměřené na zkoumání politického myšlení.  Srozumitelným, logickým a zajímavým způsobem dokázal tento abstraktní předmět zkoumání přiblížit studentům a propojit jej s příklady z běžného života. Studenti ani nedutali a obsah pojmu „politické myšlení“ ztratil po několika minutách punc zbytečnosti.

Došlo i na dotazy z řad studentů. Některé typy otázek prý pokládají studenti často, u některých se ale náš host tak trochu „zapotil“ a sám přiznal, že se nad tímto pohledem na věc musí teprve zamyslet. Příkladem byla otázka „Co nejvíc chybí jedinci a společnosti?“. Odpověď na ni stojí za hlubší zamyšlení. Uvědomit si, že tady nejsme sami, že máme jeden druhého, že se nemusíme snažit být originální za každou cenu.

Druhá beseda byla určena pro veřejnost a uskutečnila se od 17:00 hodin v prostoru před ředitelnou. I tato beseda probíhala v uvolněné atmosféře a sympatický mladý vědec brzy přesvědčil přítomné, nejen že je pro svůj obor opravdu zapálený a je v něm erudovaným odborníkem, ale že vědecké tituly a četná uznání nejsou důvodem k namyšlenosti ani pocitu nadřazenosti. Jen víc takových absolventů!

                                                                       

PaedDr. R. Veselá, Mgr. Petra Tichá



GALERIE

AUTOR ČLÁNKU

Ing. Karel Urban, CSc.

Ing. Karel Urban, CSc.

Zástupce ředitele školy, předseda ŠSK a vyučující tělesné výchovy ve třídě: 3. X - chlapci

PŘÍSPĚVKY KATEGORIE SPOLEČENSKÉ VĚDY