Gymnázium, Trutnov, Jiráskovo náměstí 325 se sídlem Jiráskovo náměstí 325, 541 01 Trutnov

Jak to bude v červnu s výukou v nižších ročnících?

Jak to bude v červnu s výukou v nižších ročnících?


V průběhu prvních tří týdnů měsíce června nás ve škole čeká velmi náročný program, kdy musíme organizačně zajistit přijímací i maturitní zkoušky (jak didaktické testy, tak ústní zkoušky). Podrobnosti jsou zřejmé například z měsíčního plánu školy. Při organizaci všech těchto aktivit musíme dodržet aktuálně platná hygienická a epidemiologická pravidla. Jejich naplnění v mnoha situacích významně zvyšuje prostorové i personální nároky, proto musí dojít od počátku června k určitým změnám ve výuce. Distanční vzdělávání se bude v průběhu posledního měsíce školního roku postupně utlumovat. Tempo rozvolňování může být v různých předmětech individuální, protože pedagogičtí pracovníci budou vytíženi při zajišťování výše uvedených úkolů různě. Každopádně ale předpokládám, že v prvním červnovém týdnu dojde k rozvolnění dálkové výuky o cca 30 % a v dalších dvou týdnech se intenzita distanční výuky ještě sníží. 

No a nabízí se samozřejmě otázka: Jak to bude s případnou školní docházkou žáků z nižších ročníku po 8. červnu? Odpověď je vzhledem k výše uvedeným okolnostem jednoduchá.  


Od 8. 6. 2020 bude možné organizovat individuální nebo skupinové (do 15 osob) konzultace určené pro žáky nižších ročníků. Budou organizovány jednotlivými učiteli v případě potřeby a po dohodě s žáky. Nepředpokládám, že by byl prostor pro jejich masivní organizování. Jiný pobyt žáků nižších ročníků v období do 19. 6. 2020 neplánujeme, protože to z personálních a prostorových důvodů prostě nebude možné. Teprve po skončení maturit, tedy od 22. června, plánujeme účast žáků nižších ročníků ve škole. Nebude se jednat o výuku, ale spíše zajištění úkonů, které bude potřeba před ukončením školního roku zvládnout (vyklizení šatních skříněk, ISIC karty, učebnice a další organizační činnosti). V samotném závěru června potom předpokládáme, že se v jednotlivých třídách uskuteční předání vysvědčení. Všechny tyto aktivity bude možné dodržet jedině za předpokladu respektování známých a již nastavených pravidel pro osobní přítomnost ve škole, kterými jsou: maximálně 15 osob ve skupině, hygiena rukou, rouška ve společných prostorách školy, odevzdání čestného prohlášení o neinfekčnosti před prvním příchodem do školy (formulář je přiložen).   Děkuji všem rodičům za dosavadní spolupráci a podporu distančního vzdělávání a jsem si vědom toho, jak náročné uplynulé měsíce byly pro všechny zúčastněné. Věřím, že společně zvládněme i netradiční finiš netradičního školního roku, a v tom příštím již bude situace o poznání klidnější a stabilnější. 


Petr Skokan, 29. 5. 2020



PŘILOŽENÉ SOUBORY


Název Popis Stažení
estne-prohlaseni-o-neinfekcnosti-1.pdf Čestné prohlášení o neinfekčnosti STÁHNOUT