Gymnázium, Trutnov, Jiráskovo náměstí 325 se sídlem Jiráskovo náměstí 325, 541 01 Trutnov

Hodnocení výsledků vzdělávání ve druhém pololetí školního roku 2019/2020

Hodnocení výsledků vzdělávání ve druhém pololetí školního roku 2019/2020


Vážení rodiče, milí žáci,



MŠMT v pondělí vydalo očekávanou vyhlášku 211/2020 Sb. o hodnocení výsledků vzdělávání žáků ve druhém pololetí školního roku 2019/2020.

 

Vedle samotné vyhlášky byl zveřejněn také dopis ministra školství a podrobná metodika. Jednotlivé dokumenty MŠMT jsou k dispozici v přiložených souborech:



Z vyhlášky vybírám nejdůležitější pasáže, které se týkají naprosté většiny žáků, jsou to:

 

§ 1
Hodnocení žáků


(1) V základním vzdělávání, středním vzdělávání a vzdělávání v konzervatoři vychází hodnocení výsledků vzdělávání žáka za druhé pololetí školního roku 2019/2020

 

a) z podkladů pro hodnocení získaných v druhém pololetí v době, kdy žák má povinnost řádně docházet do školy,


b) podpůrně z podkladů pro hodnocení získaných při vzdělávání na dálku, pokud má pro takové vzdělávání žák podmínky, nebo podpůrně z podkladů pro hodnocení získaných při vzdělávacích aktivitách konaných ve škole v době, kdy žák nemá povinnost řádně docházet do školy, a


c) podpůrně z hodnocení výsledků žáka za první pololetí školního roku 2019/2020.

 

§ 3
Zvláštní pravidla pro žáky konající závěrečnou nebo maturitní zkoušku

 

(1) Na vysvědčení za druhé pololetí školního roku 2019/2020 žáka střední školy nebo konzervatoře, který se přihlásil na jarní zkušební období roku 2020 k maturitní zkoušce nebo koná závěrečnou zkoušku, nelze žáka hodnotit stupněm „5 – nedostatečný“ nebo slovem „nehodnocen(a)“, nebo ekvivalentním slovním hodnocením; namísto toho se uvede pro jednotlivé předměty nebo celkové hodnocení slovo „prospěl(a)“, nebo jiné ekvivalentní slovní hodnocení.

 

Při hodnocení v naší škole se budeme držet těchto základních východisek:

 

  • Výuka ve druhém pololetí školního roku 2019/2020 probíhá zcela nestandardním způsobem, více než obvykle se prohlubují rozdíly v podmínkách, které mají žáci vytvořeny pro vzdělávání, a není jasné, v jaké situaci se konkrétní žáci nacházejí.
  • Hodnocení výsledků vzdělávání žáků ze strany školy tuto situaci musí zohlednit. Z některých běžně užívaných postupů je tak třeba slevit a hodnotit žáky s dlouhodobou znalostí jejich výsledků ve  škole.
  • Není žádoucí, aby se hodnocení žáků zhoršilo oproti jejich obvyklým výsledkům z důvodu jejich složité rodinné situace nebo kvůli jiným podmínkám přípravy mimo školu.
  • Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků uvedená ve školním řádu, která nejsou v souladu s výše uvedenou vyhláškou a metodikou se nepoužijí.

 

Předávání vysvědčení za druhé pololetí u žáků, kteří jsou v jiném než posledním ročníku


Platí stávající právní úprava, tzn. podle § 3 odst. 1 vyhlášky č. 16/2005 Sb., o organizaci školního roku platí, že v posledním vyučovacím dnu období školního vyučování se předává žákům vysvědčení. Pro druhé pololetí školního roku 2019/2020 tento den připadá na úterý 30. června 2020. Způsob předávání vysvědčení se bude odvíjet od aktuální epidemiologické situace a omezení z ní plynoucích. Konkrétní postup budeme upřesňovat.

 

Předávání vysvědčení za druhé pololetí maturantům

 

Podle § 3 odst. 1 vyhlášky č. 16/2005 Sb., o organizaci školního roku, platí, že v závěrečném ročníku středního vzdělávání se předává žákům vysvědčení v posledním vyučovacím dnu posledního týdne před zahájením společné části maturitní zkoušky. Pokud budou MZ společné části zahájeny dle stávajícího předpokladu dne 1. 6. 2020, bude posledním vyučovacím dnem v naší škole čtvrtek 28. května 2020. Vzhledem k průběhu druhého pololetí bude před zahájením maturitní zkoušky ředitelem vyhlášeno pouze jednodenní volno k přípravě. Období od 11. do 28. 5. 2020 využijeme pro možnost maturitních konzultací. Způsob předávání vysvědčení se bude odvíjet od aktuální epidemiologické situace a omezení z ní plynoucích.

 

Datum ukončení výuky maturantů v nematuritních předmětech

 

Vzhledem k tomu, že legislativa v tomto směru nebyla nijak upravena, končí oficiálně vyučování nematuritních předmětů maturantů na dálku stejně jako při běžné prezenční výuce posledním vyučovacím dnem. Interním rozhodnutím ředitele školy však bude vlastní výuka v nematuritních předmětech posledních ročníků ukončena nejpozději k 7. 5. 2020.



Petr Skokan, ředitel školy



PŘILOŽENÉ SOUBORY


Název Popis Stažení
hodnoceni-pruvodni-dopis.pdf Hodnocení - průvodní dopis ministra školství STÁHNOUT
hodnoceni-vyhlaska.pdf Hodnocení - Vyhláška 211/2020 Sb. STÁHNOUT
hodnoceni-metodika.pdf Hodnocení - metodika STÁHNOUT