Gymnázium, Trutnov, Jiráskovo náměstí 325 se sídlem Jiráskovo náměstí 325, 541 01 Trutnov

Jak se žije v Podnebíně

Jak se žije v Podnebíně


Ve čtvrtek 5.3. proběhla ve třídě 4.X simulační hra „Jak se žije v Podnebíně.“ Hru vytváří Středisko ekologické výchovy Horní Maršov a přišla ji představit a řídit lektorka SEVERu, paní Milada Dobiášová. 


O co přesně šlo, představí v několika větách samotní studenti – lehce poupraveno.


Myslím si, že program byl naučný, co se ochrany proti různým situacím, které byly vyvolány změnami klimatu, týče. Během dvouhodinového projektu o životním prostředí a podnebí kolem nás, jsme si vyzkoušeli, jaké by to bylo, starat se o vlastní vesničku a rozhodovat se, jaká opatření koupíme, aby se lidem v Podnebíně žilo co nejlépe. Hra, kterou jsme hráli, byla velmi zábavná a přiučila nás i jiným dovednostem než jen pouze povědomí o změnách klimatu. Vžili jsme se do role představitelů města a museli zainvestovat do opatření proti přírodním katastrofám. Mohli jsme si tedy vyzkoušet, jaké by to bylo pracovat jako zastupitelé města. Bohužel jsme neměli dostatečné finance na bazén.  Vyzkoušeli jsme si hospodařit s penězi obce na koupi bazénu, fontány, apod. Bylo to velmi zábavné dopoledne. Seznámili jsme se s různými opatřeními pro obyvatele města proti nevyzpytatelnému počasí. Program byl vcelku dobře zpracovaný, naučný a poměrně i zábavný, hra bylo vůči dostupnému času poměrně dobře pochopitelná a celkově zábavná. Katastrofy byly vybrány náhodně a my na ně museli být připraveni. 


"Zkouška toho, jak spravovat město byla zajímavá, ale mrzelo mě, že jsme nekoupili bazén…“


Více fotografií v galerii.

AUTOR ČLÁNKU

Mgr. Jiří Svoboda

Mgr. Jiří Svoboda

Ve školním roce 2023-2024 jsem třídním 4.X. Biologii učím ve třídách 1.X, 2.X, 3.X, 4.X a 5.X. Zeměpis vyučuji ve třídách 1.X, 3.X, 4.X, 6.X a ve čtvrtých ročnících volitelný zeměpis. Funguji jako koordinátor environmentální výchovy a jako předseda předmětové komise biologie, zeměpisu a chemie.

PŘÍSPĚVKY KATEGORIE BIOLOGIE