Gymnázium, Trutnov, Jiráskovo náměstí 325 se sídlem Jiráskovo náměstí 325, 541 01 Trutnov

Školní kolo biologické olympiády

Školní kolo biologické olympiády


     Ve čtvrtek 6. února proběhlo školní kolo biologické olympiády kategorie C a D. Zúčastnilo se jej osmnáct studentů nižšího stupně gymnázia. Letošní ročník byl nazván "Těžký život ve vodě" a věnoval se všemu, co s vodním životem organismů souvisí. Včetně poměrně záludných témat, která se kryla s fyzikálními a chemickými znalostmi. Jako vždy se olympiáda skládala ze tří částí - písemný test, laboratorní práce a poznávání organismů. 


     Tématem praktického úkolu pro pro kategorii D bylo povrchové napětí vody, pro kategorii C stavba rostlinky rašeliníku a funkce jejich specializovaných buněk.

     

     Nejlepší studenti postupují do okresního kola, které proběhne v dubnu. Čeká je nyní domácí vstupní úkol, který musí vytvořit jako podmínku postupu. 


     V kategorii D se na prvním místě umístil Tadeáš Kašpar, na druhém Vanda Stejskalová a na třetím Ella Burdychová. Všichni ze 2.X. 

     

     V kategorii C zvítězil Václav Fitl ze 3.X, druhé místo obsadila Hanka Jorová ze 4.X a třetí místo Vendy Dobiášová ze 3.X. 


     Podrobné výsledky v přiloženém pdf souboru.


     Biologická olympiáda pro nižší gymnázium byla letos ještě náročnější než obvykle, a proto upřímně děkujeme všem studentům za účast ve školním kole a postupujícím přejeme další úspěchy v postupových kolech soutěže. 



Ve školních kolech vyššího stupně gymnázia jsou výsledky následující. První a druhé ročníky, respektive kvinta a sexta, soutěžily v kategorii B. Z celkového počtu 13 studentů, bylo pět úspěšných řešitelů. První místo obsadil Honza Materna z 5.X, druhé Bára Mišoňová z 6.X a třetí Veronika Kápičková z 2.A.

Třetí a čtvrté ročníky, respektive septima a oktáva, soutěžily v kategorii A. Soutěže se zúčastnilo pět studentů. Zvítězila Jaromíra Zálišová z 4.B, druhé místo obsadila Erika Javůrková z 8.X a třetí Jakub Klusáček z 3.B. 


Jiří Svoboda



GALERIE



PŘILOŽENÉ SOUBORY


Název Popis Stažení
bio-olymp-54-c-d-vysledky.pdf STÁHNOUT

AUTOR ČLÁNKU

Mgr. Jiří Svoboda

Mgr. Jiří Svoboda

Ve školním roce 2023-2024 jsem třídním 4.X. Biologii učím ve třídách 1.X, 2.X, 3.X, 4.X a 5.X. Zeměpis vyučuji ve třídách 1.X, 3.X, 4.X, 6.X a ve čtvrtých ročnících volitelný zeměpis. Funguji jako koordinátor environmentální výchovy a jako předseda předmětové komise biologie, zeměpisu a chemie.

PŘÍSPĚVKY KATEGORIE BIOLOGIE