Gymnázium, Trutnov, Jiráskovo náměstí 325 se sídlem Jiráskovo náměstí 325, 541 01 Trutnov

Návštěva studentů v německé partnerské škole Mariengymnasium

Návštěva studentů v německé partnerské škole Mariengymnasium


Studentská výměna Trutnov – Jever  2019/20   


Jako každoročně se i letos skupina studentek a studentů  trutnovského gymnázia  vydala do partnerské školy (Mariengymnasium) do severoněmeckého městečka Jever.  Po celodenním sobotním cestování vlakem jsme strávili neděli v rodinách našich výměnných partnerů. 

V pondělí ráno jsme se sešli v tělocvičně zdejšího gymnázia, abychom změřili síly v utkáních ve fotbale, volejbale a florbale. Více než o výsledek ale šlo o vzájemnou spolupráci v “mezinárodních” týmech.  Dalším bodem programu bylo  přijetí naší skupiny na radnici, jehož součástí je posezení u tradičního fríského čaje. Odtud jsme se vydali na prohlídku města, kterou jsme absolvovali opět v českoněmeckých skupinách – hledali jsme nejvýznamnější místa podle souřadnic zadaných v příslušném pracovním listě. Odpoledne jsme v prostorách školy začali připravovat společný projekt, na kterém jsme potom pracovali i v úterý. Ve středu jsme navštívili nákladní přístav a velmi zajímavé a působivé museum v Bremerhavenu. Ve čtvrtek jsme se vypravili lodí na ostrov Langeook, kde jsme strávili celý den. Počasí nám přálo, procházeli jsme se po plážích I malebném městečku. Několik odvážlivců se nechalo zlákat I ke koupání. V pátek nás čekal výlet na kolech k místní loděnici a pádlování na kanálu. I zde jsme zažili spoustu zábavy a stmelujících okamžiků. Náš týdenní pobyt jsme zakončili společným grilováním, které pro nás připravili rodiny našich výměnných partnerů. V sobotu ráno jsme se rozloučili se svými novými přáteli a vydali se na cestu domů. Na opětovné setkání, které se uskuteční v červnu tohoto školního roku v Trutnově, se už teď moc těšíme.


A jak hodnotí společně prožitý týden jeho přímí účastníci?


Pokud jsi alespoň trochu extrovertní člověk a rád/a poznáváš nová místa, lidi, rozdílné kultury a zvyky, není nic lepšího, než se vydat na výměnný pobyt. Ať už do Liverpoolu, Zerbstu nebo Jeveru. Letošní výměna v Jeveru se opravdu vydařila, všichni přijíždíme zpět domů se spoustou zážitků a co je nejdůležitější – navázali jsme mnohá přátelství, některá třeba na celý život.


Po několikadenním přemlouvání jsem se rozhodl, že na výměnný pobyt pojedu a udělal jsem dobře. Poznal jsem nové přátele a novou kulturu. Lidé v Jeveru byli milí a přátelští. Líbily se mi dobře zorganizované projekty a výlety. Nemůžeme se dočkat až přijedou. 


Bylo to super, chytla jsem skvělou rodinu. Program byl velmi nabitý, takže jsme se vůbec nenudili. Velmi rychle jsme se skamarádili. Kdybych měla na výběr, tak určitě jedu ještě jednou. 


Výměna do Jeveru mě velice mile překvapila. Lidé zde jsou na sebe velice milí, Rodina byla super, program byl velmi zábavný, Musím ještě upozornit na krásu zdejších dívek. Těším se na 6. června.


V Německu se mi moc líbilo. Překvapilo mě, jak byli všichni milí a přátelští. Především moje rodina, která se o nás starala, jak nejlépe mohla. Velmi jsme si rozuměli a už se nemůžeme dočkat, až nás za půl roku navštíví v ČR.


Výměnný pobyt v Jeveru jsem si moc užila. Bydlela jsem ve zlaté rodině, s výměnnou partnerkou jsem si moc rozuměla a staly se z nás opravdové kamarádky. Program byl rozmanitý a zajímavý a volný čas jsme s přáteli využili efektivně a zábavně. Byl to nádherný týden. Jever je krásné město plné milých lidí a já se těším, až se tam jednou zase vrátím.


Za komisi německého jazyka Petra Rozehnalová a Eva Hejnová




GALERIE

AUTOR ČLÁNKU

Mgr. Zuzana Mládková

Mgr. Zuzana Mládková

Vyučuji německý jazyk ve třídách 3.X, 4.X, 7.X, 8.X, 3.A,B a 2.A,B. Dějepis vyučuji ve třídě 3.X, kde jsem také třídní učitelkou.

PŘÍSPĚVKY KATEGORIE NĚMECKÝ JAZYK