Gymnázium, Trutnov, Jiráskovo náměstí 325 se sídlem Jiráskovo náměstí 325, 541 01 Trutnov

Výměnný pobyt s německou partnerskou školou

Výměnný pobyt s německou partnerskou školou


Výměnný pobyt s německou partnerskou školou aneb Květnová koulovačka pod Sněžkou


Po zářijovém pobytu našich studentů na partnerském gymnáziu v severoněmeckém Jeveru jsme v termínu od 11. do 18. května přivítali sedmnáct výměnných studentů v Trutnově. 

Pečlivě naplánovanému programu počasí příliš nepřálo. Absolvovali jsme návštěvu broumovského kláštera a blízkých skal, procházka po Trutnově byla zpestřena plněním úkolů a spojena s návštěvou kostela. Čekal nás sport ve škole, celodenní výlet do Prahy a tradiční výstup na Sněžku.

Ač jsme se pokusili na poslední chvíli zvolit alternativní program, protože ráno silně pršelo, všichni němečtí studenti na Sněžku chtěli. Těšili se především na sníh, kterého mají doma pomálu. Lanovkou jsme vystoupali na Růžovou horu a pak už po svých na samý vrchol. V Poštovně nás trochu zahřál teplý čaj a pak svižně z kopce dolů. Místy jsme se bořili po kolena do sněhu, ale všichni obě trasy zvládli na jedničku.

Velmi kladný ohlas získal projektový den, při němž smíšené skupinky vytvářely šablony a následně obrazy v duchu street artu s tematikou výměnného pobytu.

Poslední večer jsme si zahráli bowling a ráno vyprovodili naše hosty k autobusu směr Severní moře.

A jak pobyt hodnotí samotní studenti?


Na výměnný pobyt jsem se přihlásila s vyhlídkou naučit se lépe německy a podívat se do zahraničí. Z pobytu Němců tady v Čechách jsem měla zprvu naopak strach a uvědomovala jsem si tu zodpovědnost, kterou na sebe beru. Nyní s odstupem času si troufám říct, že mi společný čas tady s našimi německými - už s klidným srdcem mohu říct – kamarády dal možná i více. Dal mi spoustu nových hezkých zážitků, pomohl utužit přátelství s českými kamarády, ale hlavně dal vzniknout přátelstvím novým. Program mi dal více, než jsem čekala, a rozšířil mi neskutečným způsobem obzory. Už teď vím, že tohle budou vzpomínky na celý život a že zúčastnit se takového dobrodružství bude jedno z mých nejlepších rozhodnutí. Děkuji všem učitelům za jejich čas a ochotu něco takového organizovat a otevřít tak dveře do dalších sfér krásného života. (Tereza Ježková)


Nedávno jsme absolvovali výměnný pobyt, který jsme si všichni pořádně užili. Němečtí studenti zvládli vyjít Sněžku i za nepříznivého počasí. Stali jsme se přáteli a snad budeme mít v budoucnu příležitost potkat se znovu. Děkuji za skvělé zážitky.


Výměnu máme za sebou a mohu říct, že to byl skvělý týden a moc jsem si ho užila. Doufám, že se program německým studentům líbil, největší zážitek mají určitě z výletu na Sněžku., který zvládli i přes nepříznivé podmínky. Myslím si, že jsou výměnné pobyty to nejlepší, co vám škola může nabídnout, a všem doporučuji se jich zúčastnit. Mám radost, protože jsme navázali opravdová přátelství, která, jak doufám, vydrží i do budoucna.


Myslím si, že výměna nám přinesla spoustu životních zkušeností a skvělých zážitků.


Věřím, že si naši němečtí přátelé odnesli mnoho zážitků a nezapomenutelných vzpomínek.


Nejvíc jsem si užila výlet na Sněžku, počasí nám sice nepřálo, ale všichni budeme dlouho vzpomínat na koulovačku, stavění sněhuláka či omrzlé vlasy v půlce května.


Byla to jedinečná příležitost k vylepšení jazykových znalostí. I když mají mnozí studenti strach, že se nedomluví, bát se rozhodně nemusí. My jsme se za ten týden naučili spoustu nových německých frází a naopak němečtí studenti nezůstali ochuzeni o zajímavá česká slovíčka.


Za komisi německého jazyka Anita Báchorová





GALERIE

AUTOR ČLÁNKU

Mgr. Zuzana Mládková

Mgr. Zuzana Mládková

Vyučuji německý jazyk ve třídách 3.X, 4.X, 7.X, 8.X, 3.A,B a 2.A,B. Dějepis vyučuji ve třídě 3.X, kde jsem také třídní učitelkou.

PŘÍSPĚVKY KATEGORIE NĚMECKÝ JAZYK